Składniki:
- 1/2 kg wołowiny pokrojonej w kawałeczki
- 1/2 kg świeżych grzybów (ja mam obgotowane i zamrożone, tzn. teraz już odmrożone)
- 10 dkg boczku, ew. baleronu
- 4 cebule
- 0,5 l ciemnego piwa (u mnie warka, która wyłazi z butelki i nie chce mi się jej na 3 kufle lać, to ostatnio wlewam ją do rondla)
- 2 listki laurowe, parę ziarenek ziela ang.
- sól, pieprz, sos sojowy, inne przyprawy jak dusza zapragnie
Boczek wytapiamy i obsmażamy, dorzucamy cebulę, rumienimy. Przerzucamy z patelni do rondla, zalewamy piwem i stawiamy na mały gaz do duszenia.
Na patelni po cebulce obsmażamy na dużym ogniu kawałki wołowiny - możemy je wcześniej lekko oprószyć mąką. Obsmażamy w celu przede wszystkim zatrzymania w środku soków, ale też i opieczenia "skórki".
Mięcho dodajemy do cebulki, boczku i piwa, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec można dodać mąki i śmietany w celu zagęszczenia i zabielenia, ale niekoniecznie, jak jest dużo cebuli, to rozpada się ona i tworzy dość gęsty sosik.
Podawać z ziemniakami, kopytkami, makaronem, kaszą, chlebem... no i piwem oczywiście
- 1/2 kg wołowiny pokrojonej w kawałeczki
- 1/2 kg świeżych grzybów (ja mam obgotowane i zamrożone, tzn. teraz już odmrożone)
- 10 dkg boczku, ew. baleronu
- 4 cebule
- 0,5 l ciemnego piwa (u mnie warka, która wyłazi z butelki i nie chce mi się jej na 3 kufle lać, to ostatnio wlewam ją do rondla)
- 2 listki laurowe, parę ziarenek ziela ang.
- sól, pieprz, sos sojowy, inne przyprawy jak dusza zapragnie
Boczek wytapiamy i obsmażamy, dorzucamy cebulę, rumienimy. Przerzucamy z patelni do rondla, zalewamy piwem i stawiamy na mały gaz do duszenia.
Na patelni po cebulce obsmażamy na dużym ogniu kawałki wołowiny - możemy je wcześniej lekko oprószyć mąką. Obsmażamy w celu przede wszystkim zatrzymania w środku soków, ale też i opieczenia "skórki".
Mięcho dodajemy do cebulki, boczku i piwa, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec można dodać mąki i śmietany w celu zagęszczenia i zabielenia, ale niekoniecznie, jak jest dużo cebuli, to rozpada się ona i tworzy dość gęsty sosik.
Podawać z ziemniakami, kopytkami, makaronem, kaszą, chlebem... no i piwem oczywiście