Świetna zakąska do piwa.
Przepis :
-500gr tłustego żółtego sera typu ementaler lub tłusta gouda wedle uznania
-200 gr mąki pszennej
-2 żółtka
Ser utrzeć na tarce wymieszać z żółtkami i przesianą mąką zagnieć ciasto . Wałkować na grubość pół centymetra wycinać ciasteczka kieliszkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec ok 15 min do zrumienienia .
Można do ciasta dodać szczyptę soli ale z zasady ser żółty już jest słony .Ciastka te można posypać kminkiem,orzechami włoskimi...
Ciasteczka bardzo rosną i w przekroju powinny mieć taką listkową strukturę.
Przepis pochodzi z:
Przepis :
-500gr tłustego żółtego sera typu ementaler lub tłusta gouda wedle uznania
-200 gr mąki pszennej
-2 żółtka
Ser utrzeć na tarce wymieszać z żółtkami i przesianą mąką zagnieć ciasto . Wałkować na grubość pół centymetra wycinać ciasteczka kieliszkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec ok 15 min do zrumienienia .
Można do ciasta dodać szczyptę soli ale z zasady ser żółty już jest słony .Ciastka te można posypać kminkiem,orzechami włoskimi...
Ciasteczka bardzo rosną i w przekroju powinny mieć taką listkową strukturę.
Przepis pochodzi z:
Comment