Produkcja sera zgliwiałego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #16
    Wyszło super nic nie capi może to być wadą ale na tym etapie o to chodziło, na hard core przyjdzie czas.

    Serek przeistoczył sie w cudownie kremową masę ( o smaku świeczki )
    Attached Files

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Najwyższy czas przesmażyć z kminkiem, masłem i solą.
      Attached Files

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Gotowy ser przetoczyłem do starej miski, resztki z patelni bezpośrednio na chleb - jest pyszne będziem robić takie sery.
        Attached Files

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #19
          Podsumowując da się zrobić smaczny ser bez smrodków podczas procesu zgliwiania, jednak w moim odczuciu ser jest nieco ubogi w wiadome aromaty, jest smaczny kminkowy ale brakuje mu tej swojskiej "wędzonej" nuty.

          Następnym razem idę na całość, niech śmierdzi ile wlezie,
          za naturalny aromat tego sera wyrzeczeń potrzeba.

          Comment

          • dzidek1960
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 1548

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            Następnym razem idę na całość, niech śmierdzi ile wlezie,
            za naturalny aromat tego sera wyrzeczeń potrzeba.
            Podoba mi się Twoje podejście do tematu. Smród na pewno przeżyjesz, a smak wynagrodzi Ci cierpienia . Nie jest on tak nieznośny abyś musiał tak jak adam16 uciekać z domu, ale jednak bardzo wyraźny. Najlepiej jak sam się przekonasz. Co do kminku, to możesz poeksperymentować z dowolnymi ziołami i przyprawami. Ja na przykład lubię go z białym pieprzem.
            Muszę przyznać, że o tej pośpiesznej metodzie nie słyszałem.
            Last edited by dzidek1960; 2008-07-06, 20:56. Powód: literówka
            "Ma jednak kraj polski napój warzony
            z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
            piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
            do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
            mieszkańców, lecz i cudzoziemców
            wybornym smakiem"
            Jan Długosz, Historie Piwne
            Moja strona www w początkowym okresie budowy

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Ocena niezależnych znajomych wypadła pozytywnie - smakowało.
              Dziękuję za pomoc, dalsze wonne relacje wkrótce
              Logistycznie jestem przygotowany na wyniesienie na balkon lub pod kratkę wentylacyjną.
              Last edited by mark33; 2008-07-06, 21:19.

              Comment

              • JAQBA
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.08
                • 1352

                #22
                Do sera zasmażanego "metodą szybką" dodaję szczypiorek - uwielbiam.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Nastawiłem dziś nową porcję - metoda tradycyjna, a jak teges za bardzo to na balkon.

                  PS.
                  Ser o tym wie

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Nastawiłem dziś nową porcję - metoda tradycyjna, a jak teges za bardzo to na balkon.

                    PS.
                    Ser o tym wie
                    A sąsiedzi też wiedzą?
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                      A sąsiedzi też wiedzą?
                      Wszystko w swoim czasie

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #26
                        Serek gotowy, wyszedł bardziej aromatyczny ale nie śmierdzący. Ojciec powiedział że pachnie na 80% i przypomniał mu smaki z dzieciństwa. Cóż chcieć więcej ......

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #27
                          Jest jeden problem który muszę przekazać, ten serek ma własności narkotyczne uzależnia od razu i nie można przestać jeść. Jeżeli ktoś się odchudza lub chce utrzymać wagę doradzam wszelkie próby.
                          Żeby nie było gołosłownie na kolację do 2 Brackich zjadłem 6 kromek a na prawdę nie chciałem

                          Comment

                          • kot_z_cheshire
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.11
                            • 2201

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Żeby nie było gołosłownie na kolację do 2 Brackich zjadłem 6 kromek a na prawdę nie chciałem
                            Pfff....tylko 6??? Dzięki losowi nie mam już dostępu do tego serka. Jak nic turlałabym się po świecie......
                            Młode koty mają adhd, niestety.
                            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                            Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                            Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                            Comment

                            • dzidek1960
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 1548

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                              na kolację do 2 Brackich zjadłem 6 kromek a na prawdę nie chciałem
                              Czego nie chciałeś? Brackich?
                              "Ma jednak kraj polski napój warzony
                              z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                              piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                              do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                              mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                              wybornym smakiem"
                              Jan Długosz, Historie Piwne
                              Moja strona www w początkowym okresie budowy

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
                                Czego nie chciałeś? Brackich?
                                E no Brackie obowiązkowo w piątkowy wieczór po 2 zmianie, tylko tych kromali ze 3 razy za dużo

                                Comment

                                Przetwarzanie...