Produkcja sera zgliwiałego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Popełniłeś jeden błąd. Ser biały ma być suchy, taki sprzed kilku dni.
    Teraz, w okresie letnim, jest wysoka temperatura, więc wystarczy tani, chudy ser biały/ twaróg wystawić na kilkanaście godzin pod słońce aż się wszystko przeszkli.
    Albo jak ci sera białego trochę zostanie to odczekaj jeszcze parę dni i działaj.
    Bo historycznie ten ser powstawał jak coś zostało i nic nie mogło się zmarnować.

    Jeśli nie dokonasz tej operacji to to co ci wyjdzie będzie raczej serem topionym a nie serem domowym tzw hałskyjzom ( ten ser musi się dać kroić !) - serem popularnym na Sląsku, zaś w czasach PRLu chyba w całej Polsce, ogólnodostępnym i jak pamiętam tańszym od twarogu - nawet chudego !

    Aby pozyskać ser można też półprodukt " podpiec " w piekarniku bo są dwie wersje - prażona i wyprażona.
    Nie wiem tylko dlaczego Makłowicz użył tak skomplikowanej nazwy, skoro znana jest jedna prosta - " ser domowy ",
    znana przynajmniej od XIX wieku a wywodząca się z opolskiego !

    Dla mnie pajda z tym serem to prawdziwa przekąska do piwa.
    E to historia jest pierwszych prób w dodatku. Teraz trzymam tydzień dla nabrania aromatu, obecnie gliwieje bodaj 5 porcja

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
      Powiem tylko tyle - zapach bardzo nieprzyjemny. W dawnych latach jak Mama zapowiadała że to będzie robić, uciekałem z domu.
      Miałeś rację , czad jest niesamowity. Pierwszy raz robiłem całkowicie naturalnie, ser stał od soboty został przesmażony bo miałem dość, po smażeniu spacer - przymusowy.
      Wolę jednak proces z sodą gdzie mogę sam decydować o wielkości aromatu, jak to mówią co za dużo to niezdrowo.
      Mam nadzieję, że smak choć po części wynagrodzi te odory przy smażeniu.
      P.S. Całe szczęście, że nikt mnie nie odwiedził bo umarł bym ze wstydu

      Comment

      • adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9866

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Miałeś rację , czad jest niesamowity...
        No ja to wiem
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

        Comment

        • zaraza
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.04
          • 8

          #34
          A dajecie te jajka na końcu, jak radził Makłowcz? Robiłam ze dwa razy taki ser, ale bez jajek - było dobre, ale nie porywające - teraz ciekawam nowego sposobu.

          Ser stoi parę dni, gliwieje aż miło, muchy nad nim latają (nad gazą!) - baaardzo apetyczne...

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #35
            Nie dajemy jaja niewiele wnoszą .a na pewno skracają termin przydatności do spożycia.
            Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-08, 08:41.

            Comment

            • zaraza
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.04
              • 8

              #36
              O termin przydatności to ja się akurat nie boję
              Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #37
                Robiłem ser z jakiem i bez, zmienia się barwa od żółtek. Po za tym niewiele prawie nic.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
                  Mnie się lepiej lepi ale następnym razem zrobię nawet bez całego jajka, i ciekawe czy też wyjdzie hałskyjza.
                  Sprawdzone wychodzi

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #39
                    Dziś znów waliło smażonym zgliwiałym, psu się podobało żonie jakby mniej ale dała rady - albo nie mogła mówić od zapaszków . Potrzymałem chudy ser około tygodnia w ciepłym już dawał znać o sobie więc dziś usmażyłem z solą i kminkiem. Wyszedł fajny jeszcze klika dni na dojrzewanie i będzie gites rarytas do piwa.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • heckler
                      Czechy, Velká Bystřice, Pivovarská 899, Minipivovar Tvarg
                      heckler
                      Cóż, tak jak wspominałem browar Kosir zakończył swoją działalnośc, a jego własciciel wraz ze wspólnikami zainwestowali w nowy projek, którym jest browar, oraz wytwórnia serka olomouckiego.
                      Velká Bystřice położona jest nieopodal Olomouca, a nowy browar otwarto w zeszłym roku w...
                      2021-07-08, 08:20
                    • Krzysiu
                      2017.07.22, Srebrna Góra, Festiwal Piwa i Sera
                      Krzysiu
                      Plaga festiwali latoś.

                      I FESTIWAL PIWA I SERA
                      Serdecznie zapraszmy na prawdziwe święto piwa i sera w srebrnogórskiej twierdzy 22 lipca od godz. 18:00.

                      Wśród atrakcji nie zabraknie dobrego piwa, znakomitych regionalnych serów, muzyki na żywo, śpiewów i tańców...
                      2017-06-27, 07:47
                    • e-prezes
                      Pinta, Portermass Amburana
                      e-prezes
                      Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                      2025-01-19, 15:40
                    • dadek
                      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                      dadek
                      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                      2024-10-23, 00:37
                    • Ahumba
                      2024.10.19-20 - Wrocław, Wrocławska Feta
                      Ahumba
                      Wrocławska Feta czyli Festiwal Piwa, Wina i Sera. Edycja jesienna. W klimatycznych wnętrzach Concordii Design. Tym razem, Wrocławska Feta zaprezentuje się w kolorach i smakach pięknej złotej jesieni
                      Start
                      2024-10-19
                      Koniec
                      2024-10-20
                      Adres
                      Wrocław, Wyspa Słodowa 7, Concordia Design
                      2024-10-15, 09:33
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...