Przepis z jakiejś kobiecej gazety otrzymany od znajomej z pracy, przetestowany wczoraj.
"Pizze" a raczej placuszki wyszły bardzo smaczne i godne polecenia, dodatkowo przepis można bardzo szeroko modyfikować.
Składniki:
15 dkg pieczarek
15 dkg żółtego sera
15 dkg wędliny
1 średni pomidor
1/2 papryki
1/2 cebuli
bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
1 jajko
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę, robimy gładkie ciasto (rozkręciłem łyżką) mieszamy wszystko razem i smażymy na gorącym oleju (minimalna ilość bo wychodzą zbyt tłuste).
Moje modyfikacje polegały na zastąpieniu pieczarek kukurydzą z puszki (syn i ja tak lubimy). Problem był przy smażeniu, rozpadało się z braku lepiszcza tutaj ciasta, dorobiłem drugą porcję i już było OK.
Podawać z ketchupem, pasuje jako zakąska do piwa (malutkie placuszki) lub na drugie danie (duże placki)
"Pizze" a raczej placuszki wyszły bardzo smaczne i godne polecenia, dodatkowo przepis można bardzo szeroko modyfikować.
Składniki:
15 dkg pieczarek
15 dkg żółtego sera
15 dkg wędliny
1 średni pomidor
1/2 papryki
1/2 cebuli
bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
1 jajko
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę, robimy gładkie ciasto (rozkręciłem łyżką) mieszamy wszystko razem i smażymy na gorącym oleju (minimalna ilość bo wychodzą zbyt tłuste).
Moje modyfikacje polegały na zastąpieniu pieczarek kukurydzą z puszki (syn i ja tak lubimy). Problem był przy smażeniu, rozpadało się z braku lepiszcza tutaj ciasta, dorobiłem drugą porcję i już było OK.
Podawać z ketchupem, pasuje jako zakąska do piwa (malutkie placuszki) lub na drugie danie (duże placki)