Mini pizza z patelni

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

Mini pizza z patelni

Przepis z jakiejś kobiecej gazety otrzymany od znajomej z pracy, przetestowany wczoraj.
    "Pizze" a raczej placuszki wyszły bardzo smaczne i godne polecenia, dodatkowo przepis można bardzo szeroko modyfikować.

Składniki:
    15 dkg pieczarek
    15 dkg żółtego sera
    15 dkg wędliny
    1 średni pomidor
    1/2 papryki
    1/2 cebuli
    bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
    3 łyżki mąki
    3 łyżki mleka
    1 jajko

Przygotowanie:
    Warzywa kroimy w kostkę, robimy gładkie ciasto (rozkręciłem łyżką) mieszamy wszystko razem i smażymy na gorącym oleju (minimalna ilość bo wychodzą zbyt tłuste).

Moje modyfikacje polegały na zastąpieniu pieczarek kukurydzą z puszki (syn i ja tak lubimy). Problem był przy smażeniu, rozpadało się z braku lepiszcza tutaj ciasta, dorobiłem drugą porcję i już było OK.

Podawać z ketchupem, pasuje jako zakąska do piwa (malutkie placuszki) lub na drugie danie (duże placki)

Related Topics

Collapse

• Serokomlak
    Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
    Serokomlak
    Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
    Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
    2024-11-03, 01:56
  • ART
    Bydgoszcz, Teofila Magdzińskiego 7, OGIEŃ Craft beer & pizza
    ART
    Robiąc przeszwend po bygdoskich lokalach z ciekawszym piwem trafiliśmy w Ogień.

Właściwie to głód był naszym przewodnikiem na pierwszym miejscu a na drugim piwne pragnienie. Pizza wychodzi im świetnie, bez 2 zdań.

Piwnie to jest kran z Moczybrodą - czas serferów....
    2023-10-17, 20:26
  • Prusak
    Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
    Prusak
    Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
    2023-09-29, 18:10
  • Latarnik
    Najlepsza NEIPA swiata - przepis
    Latarnik
    Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
    Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:

Tree House Brewing Company: Julius clone

(5 gallons/19 L, all-grain)
    ...
    2022-03-19, 22:31
  • Ahumba
    Bemowo, Pełczyńskiego 14, Pizza & Beer Etykieta
    Ahumba
    Z tyłu dawnego Hitu, Tesco (na Górczewskiej) jest spore nowe osiedle. Główną ulicą jest Pełczyńskiego. Przy tej ulicy znajduje się średniej wielkości pizzeria. Kilkanaście 2-osobowych stolików, które w razie potrzeby są zsuwane i kilka stołków barowych. Oprócz głównego "towaru",...
    2025-03-04, 18:16
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...