Witam, suszone pomidory robie już od kilku lat. Moge szczerze przyznac ze sie w nich zakochałem, zjadam je wzasadzie odrazu po przygotowaniu! dlatego podaje poniżej szczegółowy przepis, uzupełniony także o wskazóki i ciekawostki znalezione gdzieś w sieci a także własne doświadczenia.
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE
SKŁADNIKI:
-małe, mięsiste (najlepiej podłużne) pomidory. Nie nadają się pomidory z dużą zawartością soku, nawet po dłuższym suszeniu w niewysokiej temperaturze ,ponieważ ich skórka zrobi sie przypalona. 3kg pomidorów wystarczą na zapełnienie 2 blach w piekarniku, wyjda z tego 2 średniej wielkości słoiki gotowego produktu
-oliwa z oliwek lub pestek winogron lub inna, ewentualnie olej słonecznikowy
-przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie - najlepiej świeże, czosnek niektórzy dodają też ostrą paprykę, sól, kolorowy pieprz. Tutaj najlepiej eksperymentować.
WSTĘP
[Suszone pomidory są pysznym i co ważne bardzo zdrowym dodatkiem do sałatek, kanapek, wędlin, serów spaghetti (np carbonara) itp. Zaś z pozostałej oliwy, przesiąkniętej ziołami i szosnkiem robi się rewelacyjne grzanki. W krajach śródziemnomorskich, skąd pochodzą noszą nazwe "Sun dried, tomatoes", co ciekawe bez względu na użytą metode suszenia. Suszone pomidory zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, a także likopen, który jest rozpuszczany w tłuszczach. Co prawda można je już kupić w Polsce, jednak najcześciej spotykane są w zwykłym oleju słonecnzikowym i bez ziół. Do tego dość drogie.
PRZYGOTOWANIE POMIDORÓW
Umyte, pokrojone na pół i pozbawione szypułek (ale ze skórka) pomidory ukladamy na blasze lub ruszcze na pergaminie, nakłuwamy kazdy pomidor w kilku miejscach widelcem lub szpikulcem.
SUSZENIE
Następnie pomidory wkładamy do suszenia na kilka godzin (od 4 do nawet 8) w temperaturze ok 75-85'C z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Unikniemy w ten sposob utraty witamin co jakiś czas należy wymieniać pergamin i zamieniać miejscami blachy z pomidorami. Kiedy pomidory znacznie sie skurcza a w dotyku będa gumowate, znaczy że są dobrze wysuszone. Najszybciej 'dochodzą' male pomidory, pożniej zaś te wieksze, takżę cały praces (szczególnie pod koniec) należy nadzorować. W krajach sródziemnomorskich pomidory suszą się na słońcu, jednak u naa była by to raczej zbytnia ekstrawagancja ;-), chociaż przy słonecznej pogodzie może się udać. Suszyć także można w specjalnych suszarkach do ważyw (dehydratorach).
ZAMYKANIE W SŁOIKACH
Suche już pomidory przekładamy do niewielkich wyparzonych słoików (razem z nakrętkami), układając warstwami z pokrojonym czosnkiem i ziołami (ilość wg uznania). Pomidory zalewamy oliwa, tak by było jej ok 3-4 cm więcej niż samych pomidorów. To ważne, ponieważ inaczej będą pleśnieć.
Aby przedłużyć trwałość tego przysmaku, zamkniete słoiki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 120' C z przypiekaniem od góry, chodzi o to by nagrzać samą nakrętke. Cały zabieg powinien trwać zaledwie kilka minut. Wyjmujemy słoiki i stawiamy je do góry nogami tak by wewnątrz wytworzyło się podciśnienie.
Słoiki z pomidorami należy przechowywać w ciemnych chłodnym miejscu.
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE
SKŁADNIKI:
-małe, mięsiste (najlepiej podłużne) pomidory. Nie nadają się pomidory z dużą zawartością soku, nawet po dłuższym suszeniu w niewysokiej temperaturze ,ponieważ ich skórka zrobi sie przypalona. 3kg pomidorów wystarczą na zapełnienie 2 blach w piekarniku, wyjda z tego 2 średniej wielkości słoiki gotowego produktu
-oliwa z oliwek lub pestek winogron lub inna, ewentualnie olej słonecznikowy
-przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie - najlepiej świeże, czosnek niektórzy dodają też ostrą paprykę, sól, kolorowy pieprz. Tutaj najlepiej eksperymentować.
WSTĘP
[Suszone pomidory są pysznym i co ważne bardzo zdrowym dodatkiem do sałatek, kanapek, wędlin, serów spaghetti (np carbonara) itp. Zaś z pozostałej oliwy, przesiąkniętej ziołami i szosnkiem robi się rewelacyjne grzanki. W krajach śródziemnomorskich, skąd pochodzą noszą nazwe "Sun dried, tomatoes", co ciekawe bez względu na użytą metode suszenia. Suszone pomidory zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, a także likopen, który jest rozpuszczany w tłuszczach. Co prawda można je już kupić w Polsce, jednak najcześciej spotykane są w zwykłym oleju słonecnzikowym i bez ziół. Do tego dość drogie.
PRZYGOTOWANIE POMIDORÓW
Umyte, pokrojone na pół i pozbawione szypułek (ale ze skórka) pomidory ukladamy na blasze lub ruszcze na pergaminie, nakłuwamy kazdy pomidor w kilku miejscach widelcem lub szpikulcem.
SUSZENIE
Następnie pomidory wkładamy do suszenia na kilka godzin (od 4 do nawet 8) w temperaturze ok 75-85'C z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Unikniemy w ten sposob utraty witamin co jakiś czas należy wymieniać pergamin i zamieniać miejscami blachy z pomidorami. Kiedy pomidory znacznie sie skurcza a w dotyku będa gumowate, znaczy że są dobrze wysuszone. Najszybciej 'dochodzą' male pomidory, pożniej zaś te wieksze, takżę cały praces (szczególnie pod koniec) należy nadzorować. W krajach sródziemnomorskich pomidory suszą się na słońcu, jednak u naa była by to raczej zbytnia ekstrawagancja ;-), chociaż przy słonecznej pogodzie może się udać. Suszyć także można w specjalnych suszarkach do ważyw (dehydratorach).
ZAMYKANIE W SŁOIKACH
Suche już pomidory przekładamy do niewielkich wyparzonych słoików (razem z nakrętkami), układając warstwami z pokrojonym czosnkiem i ziołami (ilość wg uznania). Pomidory zalewamy oliwa, tak by było jej ok 3-4 cm więcej niż samych pomidorów. To ważne, ponieważ inaczej będą pleśnieć.
Aby przedłużyć trwałość tego przysmaku, zamkniete słoiki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 120' C z przypiekaniem od góry, chodzi o to by nagrzać samą nakrętke. Cały zabieg powinien trwać zaledwie kilka minut. Wyjmujemy słoiki i stawiamy je do góry nogami tak by wewnątrz wytworzyło się podciśnienie.
Słoiki z pomidorami należy przechowywać w ciemnych chłodnym miejscu.
Comment