Ostatnio bawie sie nowym zakupem. Szybkowar poki co bardzo pozytywnie mnie zakoczyl. Nie chodzi tylko o szybkosc gotowania poszczegolnych rzeczy, ale rowniez smak potraw. Poki co ucze sie go obslugiwac i badam co mozna a czego niemozna w nim ugotowac.
Jako pierwszy przepis podam rosol z szybkowaru. Czas przygotowania okolo 20 minut.
Skladniki:
1/2 duzego kurczaka
wloszczyzna do rosolu
sol, pieprz.
Wypelniamy szybkowar prawie do polowy woda (ja mam 6litrowy szybkowar). Wlaczamy duzy plomien pod szybkowarem. Miedzyczasie przygotowujemy kurczaka myjemy go, wrzucamy do podgrzewajacej sie wody, Wloszczyzne obieramy i wrzucamy do wody, dodajemy przyprawy. Zamykamy szybkowar. Miedzyczasie gotujemy makaron. W momencie wypuszczenia pary odstawiamy na maly plomien. Od tego moementu liczymy czas. 15 minut. Po tym czasie schladzamy szybkowar pod bierzaca woda (albo zostawiamy do samoistnego ostudzenia i zmniejszenia cisnienia wewnatrz), zbieramy niedoskonalosci z powierzchni. Gotowe w 20-25 minut. Rosol wychodzi bardzo klarowny i duzo bardziej aromatyczny niz w tradycyjnym gotowaniu.
Ryz z szybkowaru.
Niby banalna sprawa, ale jesli ktos ma problemy z poprawnym ugotowaniem ryzu szybkowar przyjdzie z pomoca. Trzeba dodac okolo 5% mniej wody niz przy gotowaniu tradycyjnym. Gotowac 6 minut od momentu wypuszczania pary z szybkowaru. Taki ryz prezentuje sie duzo lepiej niz w tradycyjnym gotowaniu. Nie jest zniszczony podczas mieszania, male szanse na przypalenie itd .
Golonka z szybkowaru. Czas przygotowania 30 minut.
Skladniki:
Duza golonka
cebula
papryka slodka, sol i pieprz, lisc laurowy.
Wrzucic wszystko zalac woda, zamknac szybkowar i wstawic na duzy plomien. Od momentu wypuszczania pary zmniejszyc plomien i gotowac 20-25 minut. Golonka gotowa.
Nawet najtwardsza golonka bedzie mieciutka po 25 minutach.
Jesli znacie jakies przepisy na szybkowar to prosze umieszczajcie je tutaj.
Jako pierwszy przepis podam rosol z szybkowaru. Czas przygotowania okolo 20 minut.
Skladniki:
1/2 duzego kurczaka
wloszczyzna do rosolu
sol, pieprz.
Wypelniamy szybkowar prawie do polowy woda (ja mam 6litrowy szybkowar). Wlaczamy duzy plomien pod szybkowarem. Miedzyczasie przygotowujemy kurczaka myjemy go, wrzucamy do podgrzewajacej sie wody, Wloszczyzne obieramy i wrzucamy do wody, dodajemy przyprawy. Zamykamy szybkowar. Miedzyczasie gotujemy makaron. W momencie wypuszczenia pary odstawiamy na maly plomien. Od tego moementu liczymy czas. 15 minut. Po tym czasie schladzamy szybkowar pod bierzaca woda (albo zostawiamy do samoistnego ostudzenia i zmniejszenia cisnienia wewnatrz), zbieramy niedoskonalosci z powierzchni. Gotowe w 20-25 minut. Rosol wychodzi bardzo klarowny i duzo bardziej aromatyczny niz w tradycyjnym gotowaniu.
Ryz z szybkowaru.
Niby banalna sprawa, ale jesli ktos ma problemy z poprawnym ugotowaniem ryzu szybkowar przyjdzie z pomoca. Trzeba dodac okolo 5% mniej wody niz przy gotowaniu tradycyjnym. Gotowac 6 minut od momentu wypuszczania pary z szybkowaru. Taki ryz prezentuje sie duzo lepiej niz w tradycyjnym gotowaniu. Nie jest zniszczony podczas mieszania, male szanse na przypalenie itd .
Golonka z szybkowaru. Czas przygotowania 30 minut.
Skladniki:
Duza golonka
cebula
papryka slodka, sol i pieprz, lisc laurowy.
Wrzucic wszystko zalac woda, zamknac szybkowar i wstawic na duzy plomien. Od momentu wypuszczania pary zmniejszyc plomien i gotowac 20-25 minut. Golonka gotowa.
Nawet najtwardsza golonka bedzie mieciutka po 25 minutach.
Jesli znacie jakies przepisy na szybkowar to prosze umieszczajcie je tutaj.
Comment