Dania z szybkowaru.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Dania z szybkowaru.

    Ostatnio bawie sie nowym zakupem. Szybkowar poki co bardzo pozytywnie mnie zakoczyl. Nie chodzi tylko o szybkosc gotowania poszczegolnych rzeczy, ale rowniez smak potraw. Poki co ucze sie go obslugiwac i badam co mozna a czego niemozna w nim ugotowac.

    Jako pierwszy przepis podam rosol z szybkowaru. Czas przygotowania okolo 20 minut.
    Skladniki:
    1/2 duzego kurczaka
    wloszczyzna do rosolu
    sol, pieprz.

    Wypelniamy szybkowar prawie do polowy woda (ja mam 6litrowy szybkowar). Wlaczamy duzy plomien pod szybkowarem. Miedzyczasie przygotowujemy kurczaka myjemy go, wrzucamy do podgrzewajacej sie wody, Wloszczyzne obieramy i wrzucamy do wody, dodajemy przyprawy. Zamykamy szybkowar. Miedzyczasie gotujemy makaron. W momencie wypuszczenia pary odstawiamy na maly plomien. Od tego moementu liczymy czas. 15 minut. Po tym czasie schladzamy szybkowar pod bierzaca woda (albo zostawiamy do samoistnego ostudzenia i zmniejszenia cisnienia wewnatrz), zbieramy niedoskonalosci z powierzchni. Gotowe w 20-25 minut. Rosol wychodzi bardzo klarowny i duzo bardziej aromatyczny niz w tradycyjnym gotowaniu.


    Ryz z szybkowaru.
    Niby banalna sprawa, ale jesli ktos ma problemy z poprawnym ugotowaniem ryzu szybkowar przyjdzie z pomoca. Trzeba dodac okolo 5% mniej wody niz przy gotowaniu tradycyjnym. Gotowac 6 minut od momentu wypuszczania pary z szybkowaru. Taki ryz prezentuje sie duzo lepiej niz w tradycyjnym gotowaniu. Nie jest zniszczony podczas mieszania, male szanse na przypalenie itd .


    Golonka z szybkowaru. Czas przygotowania 30 minut.
    Skladniki:
    Duza golonka
    cebula
    papryka slodka, sol i pieprz, lisc laurowy.

    Wrzucic wszystko zalac woda, zamknac szybkowar i wstawic na duzy plomien. Od momentu wypuszczania pary zmniejszyc plomien i gotowac 20-25 minut. Golonka gotowa.
    Nawet najtwardsza golonka bedzie mieciutka po 25 minutach.

    Jesli znacie jakies przepisy na szybkowar to prosze umieszczajcie je tutaj.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8109

    #2
    Kartofle z szybkowaru
    Ładuję kartofli obranych do garnka tak żeby zakryc dno ale czesto więcej.Leję wody tak z 5 cm i sypię płaską łyżkę soli.Nigdy nie mierzyłem ale gotuję coś ok 10-15 minut.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
      Kartofle z szybkowaru
      To coś jak pyry z parnika dla trzody?

      Mnie szybkowar kojarzy się z latami 80tymi i komuną. Wtedy ludzie namiętnie to kupowali.

      A rosół aby był dobry musi się gotować na małym ogniu z godzinkę. No i trzeba szumować, co w przypadku szybkowaru jest awykonalne.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        To coś jak pyry z parnika dla trzody?

        Mnie szybkowar kojarzy się z latami 80tymi i komuną. Wtedy ludzie namiętnie to kupowali.

        A rosół aby był dobry musi się gotować na małym ogniu z godzinkę. No i trzeba szumować, co w przypadku szybkowaru jest awykonalne.
        Ugotuj rosol w szybkowarze, zdziwisz sie. Szumowac mozesz po ugotowaniu. Szumowiny u mnie zbily sie w jedna grudke i po prostu po otwarciu szybkowaru calosc wyjalem. Rosol gotuje sie na malym ogniu by byl klarowny, z szybkowaru wyjdzie zawsze klarowny.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Risotto z szybkowaru.

          Skladniki:
          Mieso wedlug uznania okolo 500 gram.
          Warzywa wedlug unania (cebula marchewka inna wloszczyzna itd)
          1,5 szklanki ryzu.
          3 szklanki bulionu (moze byc z kostki)
          Przyprawy (sol, pieprz, papryka slodka ostra lisc laurowy, co kto lubi)

          Gotowac w zaleznosci od uzytego miesa 10-15 minut od momentu syczenia szybkowaru.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
            Ugotuj rosol w szybkowarze, zdziwisz sie.
            Używam go tylko do rolad wołowych i gołąbków.

            Reszte dań robie tradycyjnie. Muszę widzieć co się robi, próbować, doprawiać, dodawać składniki itp. czyli wyczarowywać danie.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Cez
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1789

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Muszę widzieć co się robi, próbować, doprawiać, dodawać składniki itp. czyli wyczarowywać danie.
              Nie przesadzaj z tym czarowaniem pazur jaszczurki i żabie oko też dodajesz? i mieszasz tylko i wyłącznie drewnianą łychą?
              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie przesadzaj z tym czarowaniem pazur jaszczurki i żabie oko też dodajesz? i mieszasz tylko i wyłącznie drewnianą łychą?
                A po co żabie oko? Wiesz, czosnek dodaje się w innym momencie, cebule w innym, paprykę w proszku w innym itd.


                Tak, mieszam drewniana łychą. Co w tym dziwnego. A czym innym mieszać?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Cez
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 1789

                  #9
                  Też mieszam drewnianą, ale nie przesadzaj z tym czarowaniem dań
                  Szybkowar ułatwia gotowanie, nie jest złem.
                  Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                    Też mieszam drewnianą, ale nie przesadzaj z tym czarowaniem dań
                    Szybkowar ułatwia gotowanie, nie jest złem.
                    No dobra, wyczarowywanie


                    Nie jest, dlatego używam do pewnych potraw. Choć moi znajomi jak to słyszą to się skrzywiają.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8109

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      To coś jak pyry z parnika dla trzody?
                      Nie,coś jak kartofle z wody na obiad.Po co gotować cos pół godziny jak można 10 minut.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        Bigos z szybkowaru. Czas przygotowania 30 minut.

                        Skladniki:
                        600gram zeberek
                        300 gram gulaszowego miesa wieprzowego
                        1kg kapusty kiszonej
                        przecier pomidorowy
                        srednia kapusta slodka
                        grzyby suszone
                        przyprawy

                        Mieso obsmarzany w szybkowarze na lyzce oleju. Miedzyczasie pluczemy kwaszona kapuste i siekamy slodka. Calosc wrzucamy do szybkowaru zalewamy 2 szklankami wody ,dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, jak papryka slodka, ostra, pieprz. Szybkowar zamykamy i po 20 minutach od rozpoczecia syczenia potrawa gotowa.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • kiszot
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8109

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                          Bigos z szybkowaru. Czas przygotowania 30 minut.

                          Skladniki:
                          600gram zeberek
                          300 gram gulaszowego miesa wieprzowego
                          1kg kapusty kiszonej
                          przecier pomidorowy
                          srednia kapusta slodka
                          grzyby suszone
                          przyprawy

                          Mieso obsmarzany w szybkowarze na lyzce oleju. Miedzyczasie pluczemy kwaszona kapuste i siekamy slodka. Calosc wrzucamy do szybkowaru zalewamy 2 szklankami wody ,dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, jak papryka slodka, ostra, pieprz. Szybkowar zamykamy i po 20 minutach od rozpoczecia syczenia potrawa gotowa.
                          Ok.Tylko,że to jest półprodukt.Bigos żeby nabrał smaku musi być kilka razy odgrzewany na patelni.
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ok.Tylko,że to jest półprodukt.Bigos żeby nabrał smaku musi być kilka razy odgrzewany na patelni.
                            Ja nie odgrzewam kilkukrotnie pierwszej porcji bigosu

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ok.Tylko,że to jest półprodukt.Bigos żeby nabrał smaku musi być kilka razy odgrzewany na patelni.
                              Odgrzewany, mrożony, odgrzewany, mrożony. I tak najlepiej przez trzy dni.

                              Brakuje wina w przepisie.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X