Odgrzewany, mrożony, odgrzewany, mrożony. I tak najlepiej przez trzy dni.
Brakuje wina w przepisie.
Zgodze sie ,ze kilkunastokrotnie odgrzewany bigos jest duzo lepszy. Ale na taki bigos sobie moge pozwolic na swieta, bo na codzien niestety nie mam dosyc czasu na gotowanie bigosu. Metoda tradycyjna trzeba spedzic przynajmniej kilka godzin przy garach. Dlatego bigos jest bardzo zadko u mnie na stole. A wersja szybkowarowa pozowli mi jesc tradycyjne polska potrawe czesciej.
U mnie w rodzinie nikt nie dodawal wina do bigosu.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
U mnie w rodzinie nikt nie dodawal wina do bigosu.
Spróbuj, czerwone. Dodaje tego czegoś, pół szklanki starczy.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Sklad:
Polowka kurczaka
wloszczyzna
szklanka soczewicy czerwonej
4 ziemniaki
przyprawy.
Mala puszeczka koncentratu pomidorowego.
Marchewke i pietruszke kroimy w gruba kostke. Reszta w calosci. Myjemy pocwiarowanego kurczaka. Calosc wrzucamy do szybkowaru z lisciem laurowym, zielem angielskim i woda. Gotujemy okolo 10 minut po uzyskaniu odpowiedniego cisnenia. Gotujemy jak rosol. Wybieramy wloszczyzne oprocz pietruszki i marchewki, mieso. Wrzucamy soczewice i pokrojone ziemniaki, doprawiamy sola pieprzem, koncentratem pomidorowym. Zamykamy szybkowar i gotujemy kolejne 10 minut. Gotowe.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment