Obazda / Obazta / Bawarska pasta serowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    Obazda / Obazta / Bawarska pasta serowa

    125 g masła
    1 Camembert (są też przepisy z dwoma kostkami, ja dałam jedną i jest git)
    twaróg biały (ja dałam kostkę, ale można mniej - tak, by się łatwo rozsmarowywało)
    papryka ostra, kminek, soł, pieprz
    cebula


    Masło, camembert i twaróg wymieszać na jednolita masę. Doprawić do smaku ostrą papryką, kminkiem, pieprzem i solą.

    Z masy wilgotną łyżką uformować owalne gałki układając je na liściu sałaty. Udekorować
    krążkami cebuli.

    Doskonałe smarowidło na chleb. Na Bawarii obowiązkowo z preclem.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Tego twarogu to 1kg?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5617

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Tego twarogu to 1kg?
      nie - taką jak standardowa kostka od masła, nie wiem ile to jest gram w tej chwili
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
        nie - taką jak standardowa kostka od masła, nie wiem ile to jest gram w tej chwili
        aaa, bo u mnie to są takie duże, z której kobita ukrawa ile się chce.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9790

          #5
          Rozumiem, że chodzi o smarowidło o nazwie: Obatzda...?

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
            Rozumiem, że chodzi o smarowidło o nazwie: Obatzda...?
            Może o tak, ja niemieckiego nie znam a na polskich forach w ten sposób to funkcjonuje. Zresztą jak zauważyliśmy w Niemczech co miejsce to inny sposób pisania.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • peixe
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.03
              • 115

              #7
              Obatzda to po bawarsku raczej, w Niemczech calych mowia nan Obatzter, no a we Frankonii podobno Angemachter.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Fajna sprawa. Myślę, że niebiesko-plaśniowym serem (np Lazur) byłoby lepsze i łatwiejsze do utarcia (ta skórka camemberta...).
                Masło i twaróg w proporcji 1:2 to podstawa masy pysznych past. Polecam dodać np. mały słoiczek koncentratu pomidorowego!

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... Masło, camembert i twaróg wymieszać na jednolita masę. Doprawić do smaku ostrą papryką, kminkiem, pieprzem i solą...
                  Do uzyskania właściwej konsystencji dodaje się piwa jasnego. Bez dodatku piwa jest zbyt sztywne i trudno to w ogóle wymieszać.

                  Comment

                  • tomolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 1752

                    #10
                    Ja robię pastę Obatzda w następujący sposób:

                    kostka sera Limburger (200 g) - w Polsce powszechnie dostępny w dyskontach Lidl
                    miękkie masło (połowa objęstości sera)
                    niezbyt duża cebula
                    kopiasta łyżeczka musztardy (używam dijonskiej)
                    kopiasta łyżeczka słodkiej papryki w proszku
                    sól i pieprz do smaku

                    wg. uznania można dodać mielony kminek i/lub ostrą mieloną parykę lub sproszkowane chilli

                    Ser kroję w małe kawałki, cebulę siekam bardzo drobno. Dodaję resztę składników, przyprawiamy i rozgniatam widelcem (dośc upierdliwa czynność), nie chodzi jednak o uzyskanie idealnie gładkiej konsystencji, lekkie grudki sera powinny być wyczuwalne.
                    Rzeczywiście, wzorem czeskiego pivnego syra można dodać trochę jasnego piwa.

                    Podajemy z dobrym chlebem (np: ciemnym) i jasnym piwem (pils lub lager), można spróbwać pszenicy
                    Jeżeli pastę przechowujemy w lodówce, koniecznie trzeba ją pozostawić przed podaniem, na co najmniej pół godziny w temperaturze pokojowej.
                    Obatzda z tego przepisu najbardziej przypomina mi, te które jadłem w Bawarii.

                    Polecam!!! Jedna z najlepszych piwnych przekąsek.
                    www.ohbeautifulbeer.com

                    www.mateuszdrozdowski.pl

                    „Kwaśny Edi herbu Koreb

                    Comment

                    • tomolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 1752

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                      wg. uznania można dodać mielony kminek i/lub ostrą mieloną parykę lub sproszkowane chilli
                      Z dodatków nieortodoksyjnych można rozważyć jeszcze sos worcestershire, kilka kropel...
                      www.ohbeautifulbeer.com

                      www.mateuszdrozdowski.pl

                      „Kwaśny Edi herbu Koreb

                      Comment

                      • Fala
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.07
                        • 671

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z dodatków nieortodoksyjnych można rozważyć jeszcze sos worcestershire, kilka kropel...
                        Raz będąc w Realu, w radomskim M1 spytałem sprzedawczynię, gdzie znajdę sos Worcestershire, a Pani ... "A co to jest?" <załamka>
                        Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                        Admin ma zawsze rację

                        PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X