Koncerniak może być lepszy niż z małozakładowy...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3607

    Koncerniak może być lepszy niż z małozakładowy...

    Rzecz jasna tylko w niektórych przypadkach. Spróbowałem ostatnio keczupów Heinza Hot Pepper i Mild Curry i muszę powiedzieć, że żadne zwykłe keczupy się nie umywają. Głównie przez dodatek skrobi modyfikowanej, ale także przez nieumiarkowanie z octem.

    Czy są tutaj inni maniacy Heinza?
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • Doodeck
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1612

    #2

    ale czasami wqrwia ich stukanie w denko .
    Dalekosiężny
    Obserwator
    Obiektów
    Dynamicznie
    Epatujących
    Ciekawymi
    Koncepcjami

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      ee tam jarzębina z domieszką pomidorów...

      Comment

      • arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
        Rzecz jasna tylko w niektórych przypadkach. Spróbowałem ostatnio keczupów Heinza Hot Pepper i Mild Curry i muszę powiedzieć, że żadne zwykłe keczupy się nie umywają. Głównie przez dodatek skrobi modyfikowanej, ale także przez nieumiarkowanie z octem.

        Czy są tutaj inni maniacy Heinza?
        Najlepszy keczup w Polsce robi firma "Smak" z Żor.

        Comment

        • Jaroslav
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          🍼
          • 2005.10
          • 967

          #5
          Moje ostatnie odkrycie to Włocławek, polecam.

          Comment

          • emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

            #6
            Ja od Heinza wolę Krzepkiego Radka z firmy Rybak. Nazwa może trochę infantylna, ale cóż zrobić Nie nazwa kreuje smak. Dla tego keczupu specjalnie udaję się do pewnych sklepów, bo nie jest to tak popularny jak np Heinz. Np na mojej ulicy jest kilka sklepów spożywczych, żaden nie sprzedaje "Krzepkiego Radka". Z firmy Rybak jest też keczup pt nie mniej infantylnym "Słodka Ania", ale łagodnych keczupów, to ja generalnie nie kupuję.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #7
              Krzepki Radek to keczup z tradycjami, jadłem go jeszcze w latach 80. Teraz jednak jest dla mnie za słodki.

              Comment

              • VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

                #8
                W smaku Heinz może być i najfajnieszy tylko ta "najfajniejszość" jest robiona przy uzyuciu sztucznych (czy hahahaha zgodnych z naturalnymi) aromatów i innych glutaminanów co dla mnie dyskwalifikuje takie produkty.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                Comment

                • zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3607

                  #9
                  A właśnie, że nie! Heinz jest smaczny właśnie dlatego, że 100 g keczupu jest robiene ze 126 gr pomidorów (a nie z koncentratu), octu i przypraw. Żadnych glutaminianów, żadnych skrobii odyfikowanych jak w twoim przeciętnym keczupie.
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Dokładnie. Przy dzisiejszym poziomie higieny w zakładach produkcyjnych wystarczy pasteryzacja i nie trzeba konserwantów. Ja kiedyś zajadałem się Hellman'sem łagodnym, ale jest to jeden z niewielu ketchupów konserwowanych chemicznie, więc przerzuciłem się na Heinz'a Hot. Na szczęście wcale taki Hot nie jest, bo nie lubię pikantnych ketchupów.
                    Kiedyś wciągałem butlę ok. 800ml w kilka dni. Na tydzień nie starczało. Ale ograniczyłem. Niestety ketchup zawiera sporo cukru, a skubańcy na opakowaniu jakoś się tym zbytnio nie chwalą.

                    Jak już o ketchupie dyskutujemy, to warto się pocieszyć, że zawiera dużo likopenu, który dobrze wpływa na układ krwionośny i chroni przed rakiem prostaty.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-10-10, 09:01.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12739

                      #11
                      Jeśli jesteśmy na forum piwnym i temacie keczupowym to polecam produkty czeskiej firmy Kand z miejscowości Dobruška blisko Nachodu. W miejscowości tej znajduje się Staročeský pivovárek, który został niedawno odremontowany (należy do firmy Imex, posiadającą browar w Hlinsku). Dostępne jest tam kvasnicove, niefiltrowane piwo Rampušák http://dobruska.info/pivovar/uvod.php
                      Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2008-10-10, 09:46.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Daleko od keczupów odchodzimy... To ja na początek mam prośbę. dawajcie w kulinariach namiary na produkty różnych branży spożywczych, o których wiecie, że wyróżniają się jakościowo na tle konkurencji (jak dajmy na to Konstancin czy Ciechan). Może jakiś osobny wątek?
                        A w sprawie słodownii - jak ktoś tam będzie, niech zapyta o możliwość zakupu słodu w detalu...

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12739

                          #13
                          Ja jeszcze tam niestety nie byłem.
                          Podam stronę tych keczupów, żeby nie było, że odchodzę od tematu:
                          tradiční receptura již více jak 50 let kečupy, hořčice, omáčky, brusinky, ... tradiční receptura již více jak 50 let kečupy, hořčice, omáčky, brusinky, ... Nový design O nás Společnost KAND s.r.o. se specializuje na výrobu a prodej pochutin. Mezi naše výrobky patří kečupy, hořčice, brusinky a omáčky. Ve spolupráci s našimi sesterskými společnostmi spadajícími pod koncern

                          kiedyś były dostępne w Polsce dzięki importowi przygranicznemu, teraz nie wiem.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Ja się podpinam pod Kanda. Za keczupami ogólnie nie przepadam, bo za bardzo octowe są. Kand się tu wyróżnia zdecydowanie in plus. Właściwie jest to bardziej w konsystencji sos, nie keczup.

                            Polecam zwłaszcza czosnkowy, mniam!
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • silvian
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.08
                              • 727

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                              Rzecz jasna tylko w niektórych przypadkach. Spróbowałem ostatnio keczupów Heinza Hot Pepper i Mild Curry i muszę powiedzieć, że żadne zwykłe keczupy się nie umywają. Głównie przez dodatek skrobi modyfikowanej, ale także przez nieumiarkowanie z octem.

                              Czy są tutaj inni maniacy Heinza?
                              Lubie Heinza ale smaczniejszy wydaje mi się Hellmans piekielnie ostry. Tak czy inaczej też koncerniak.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X