Podzielcie się proszę swoimi przepisami na zagospodarowanie dwóch ćwierci barana.
Baranina, jagnięcina
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Byłem na imprezie gdzie baran leżał sobie w warzywach. Dużo marchewki.
Potem piekł się na ruszcie nad ogniskiem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
-
długo się piekł. Pierwszy raz jadłem baranine więc nie mam porównania. Ale mięso całkiem fajne.
Podobno, jak są duże kawały mięsa, lepiej opiec je najpierw w piecu chlebowym.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2008-10-10, 19:05.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
No Hops, no Glory :)Comment
-
-
Nie no jasne, a nie zepsuje się ten baran?
googlarka taką stronę znalazła: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/baranina.htmlMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie no jasne, a nie zepsuje się ten baran?
googlarka taką stronę znalazła: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/baranina.html
Baran za jakieś dwa tygodnie ducha wyzionie.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Ja raz robilem baranine. Ogolnie mam nadzieje, ze masz dobre mieso, bo jak baran byl stary to potrzebujesz duuuuuuuuuuuuuzo przypraw (i miety ). A jak nie to wystarczy masa warzyw i do piekarnika z sola i pieprzem. Podawac na kaszy."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Wiem że ten konkretny baran to już raczej nieaktualny jest, ale może mój przepis też się komuś przyda - ostatnio mój teść obdarował nas ćwiercią jagnięcia, z czego większość została zamrożona, ale pokaźny udziec zdecydowałam się upiec. poszperałam trochę po internecie żeby się zorientować "z czym to się je" ale ostatecznie i tak zdecydowałam się na własną kompozycję aromatyczno- smakową:
Jagnięcinę (baraninę) umyć, osuszyć i jak najdokładniej oczyścić ze ścięgien.
Marynata:
2-3 ząbki czosnku pokroić w drobniuteńką kostkę
2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki i 6-10 ziaren pieprzu czarnego zgnieść w moździerzu lub grubo zmielić
tak przygotowane przyprawy wsypujemy do naczynia i dodajemy:
-1,5 łyżki oliwy z oliwek (ja akurat miałam truflową bo kupiłam z ciekawości i jej aromat ładnie się komponował z resztą ale oczywiście może być zwykła)
-1 łyżkę octu balsamicznego
-1 łyżkę powideł śliwkowych (najlepsze rzecz jasna domowe)
-1 łyżeczkę sosu sojowego lub teriyaki (myślę że jak ktoś nie ma to spokojnie można z niego zrezygnować, ale również ładnie się komponuje)
- 1/3 łyżeczki przyprawy 5 smaków (też można zrezygnować ale akurat do jagnięciny i powideł pasuje wybitnie więc gorąco polecam)
-1 łyżeczkę soli zmiękczającej mięso
Wszystko razem wybełtać i natrzeć tym mięso. Następnie polizać (nie trzeba bezpośrednio, może być za pośrednictwem palca...) Powinno być solidnie słone bo sól wniknie nam w mięso, jeśli nie jest to dosolić, ale już zwykłą solą. Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w worek foliowy, a dla pewności w dwa i wkładamy do lodówki na minimum 2 doby (najlepiej 3). Po upływie tego czasu mięso wyciągamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym początkowo do 200 stopni przez jakieś 20 minut (aż się zrumieni). Potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy często polewając powstałym sosem. Sos ze względu na powidła i ocet balsamiczny jest lekko słodkawy i ma tendencję do przypalania dlatego w razie czego na bieżąco rozcieńczamy go nieco wodą. Pieczemy do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przed podaniem sos można zagęścić mąką.
Mięso to wyszło rewelacyjnie, pierwszy raz w życiu jadłam jagnięcinę i byłam naprawdę zachwycona, mój chłopak również. Fantastycznie komponuje się z kaszą gryczaną lub świeżo upieczonym chlebem na zakwasie, jako zieleninę mogę polecić do tego ogórki małosolne lub sałatę w sosie winegret. No i oczywiście kufelek chłodnego piwa, ja spożywałam to z India Pale Ale i bardzo sobie chwalę...Comment
-
Zapomniałam dodać że to co zostało z tego udźca (czyli niewiele) przygotowałam następnego dnia na zimno z sosem zaziki i też było fantastyczneComment
-
a ja prościej...........
udziec barani/jagnięcy (ok. 1kg) natrzeć solą (1 łyżka stołowa - może być trochę więcej). Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Wyjąć z lodówki. 2 ząbki czosnku pokroić i naszpikowac nim mięso.
Na patelni roztopic masło i na tym maśle zrumienić udziec.
Dolać około 1/2 szklanki wody.
Całośc przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, często podlewając.
Ja taką pieczeń (to co zostało) na drugi dzień pokroiłam w plastry, w waliłam do gara, dolałam trochę wody i soli i zagotowałam. Mały urwis zjadał aż się uszy trzęsłyComment
-
A może by tak kebab z baraninki :P. A tak poważnie, jedynego jakiego jadłem to był pieczony nad ogniskiem. W smaku nawet dobry. Innych przepisów nie próbowałem bo baraninka troszkę drogaComment