Podzielcie się proszę swoimi przepisami na zagospodarowanie dwóch ćwierci barana.
Baranina, jagnięcina
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Byłem na imprezie gdzie baran leżał sobie w warzywach. Dużo marchewki.
Potem piekł się na ruszcie nad ogniskiem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziByłem na imprezie gdzie baran leżał sobie w warzywach. Dużo marchewki.
Potem piekł się na ruszcie nad ogniskiem.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
długo się piekł. Pierwszy raz jadłem baranine więc nie mam porównania. Ale mięso całkiem fajne.
Podobno, jak są duże kawały mięsa, lepiej opiec je najpierw w piecu chlebowym.Last edited by jacer; 2008-10-10, 19:05.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzidługo się piekł. Pierwszy raz jadłem baranine więc nie mam porównania. Ale mięso całkiem fajne.
Podobno, jak są duże kawały mięsa, lepiej opiec je najpierw w piecu chlebowym.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziJa jednak poczekam na jakieś konkretne przepisy
googlarka taką stronę znalazła: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/baranina.htmlMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNie no jasne, a nie zepsuje się ten baran?
googlarka taką stronę znalazła: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/baranina.html
Baran za jakieś dwa tygodnie ducha wyzionie.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziGooglarka... googlarką, ale jak ktoś wrzuci tu przepis, to zawsze mam okazję dopytać.
Baran za jakieś dwa tygodnie ducha wyzionie."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Wiem że ten konkretny baran to już raczej nieaktualny jest, ale może mój przepis też się komuś przyda - ostatnio mój teść obdarował nas ćwiercią jagnięcia, z czego większość została zamrożona, ale pokaźny udziec zdecydowałam się upiec. poszperałam trochę po internecie żeby się zorientować "z czym to się je" ale ostatecznie i tak zdecydowałam się na własną kompozycję aromatyczno- smakową:
Jagnięcinę (baraninę) umyć, osuszyć i jak najdokładniej oczyścić ze ścięgien.
Marynata:
2-3 ząbki czosnku pokroić w drobniuteńką kostkę
2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki i 6-10 ziaren pieprzu czarnego zgnieść w moździerzu lub grubo zmielić
tak przygotowane przyprawy wsypujemy do naczynia i dodajemy:
-1,5 łyżki oliwy z oliwek (ja akurat miałam truflową bo kupiłam z ciekawości i jej aromat ładnie się komponował z resztą ale oczywiście może być zwykła)
-1 łyżkę octu balsamicznego
-1 łyżkę powideł śliwkowych (najlepsze rzecz jasna domowe)
-1 łyżeczkę sosu sojowego lub teriyaki (myślę że jak ktoś nie ma to spokojnie można z niego zrezygnować, ale również ładnie się komponuje)
- 1/3 łyżeczki przyprawy 5 smaków (też można zrezygnować ale akurat do jagnięciny i powideł pasuje wybitnie więc gorąco polecam)
-1 łyżeczkę soli zmiękczającej mięso
Wszystko razem wybełtać i natrzeć tym mięso. Następnie polizać (nie trzeba bezpośrednio, może być za pośrednictwem palca...) Powinno być solidnie słone bo sól wniknie nam w mięso, jeśli nie jest to dosolić, ale już zwykłą solą. Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w worek foliowy, a dla pewności w dwa i wkładamy do lodówki na minimum 2 doby (najlepiej 3). Po upływie tego czasu mięso wyciągamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym początkowo do 200 stopni przez jakieś 20 minut (aż się zrumieni). Potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy często polewając powstałym sosem. Sos ze względu na powidła i ocet balsamiczny jest lekko słodkawy i ma tendencję do przypalania dlatego w razie czego na bieżąco rozcieńczamy go nieco wodą. Pieczemy do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przed podaniem sos można zagęścić mąką.
Mięso to wyszło rewelacyjnie, pierwszy raz w życiu jadłam jagnięcinę i byłam naprawdę zachwycona, mój chłopak również. Fantastycznie komponuje się z kaszą gryczaną lub świeżo upieczonym chlebem na zakwasie, jako zieleninę mogę polecić do tego ogórki małosolne lub sałatę w sosie winegret. No i oczywiście kufelek chłodnego piwa, ja spożywałam to z India Pale Ale i bardzo sobie chwalę...
Comment
-
-
a ja prościej...........
udziec barani/jagnięcy (ok. 1kg) natrzeć solą (1 łyżka stołowa - może być trochę więcej). Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Wyjąć z lodówki. 2 ząbki czosnku pokroić i naszpikowac nim mięso.
Na patelni roztopic masło i na tym maśle zrumienić udziec.
Dolać około 1/2 szklanki wody.
Całośc przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, często podlewając.
Ja taką pieczeń (to co zostało) na drugi dzień pokroiłam w plastry, w waliłam do gara, dolałam trochę wody i soli i zagotowałam. Mały urwis zjadał aż się uszy trzęsły
Comment
-
Comment