Bardzo dobre i proste danie.
składniki:
wątróbka wieprzowa (drobiowa też może być)
czerwona cebula (zwykła też nie jest zła ale czerwona lepiej się komponuje )
piwo
śmietana
sól, pieprz
inne przyprawy
cebulę pokrojoną w plastry należy podsmażyć i przełożyć do jakiegoś naczynia. następnie na rozgrzaną patelnie z tłuszczem wrzucić wątróbkę pokrojoną na niezbyt duże kawałki (3-4 cm). szybko usmażyć na dużym ogniu. pod koniec posolić i popieprzyć.
następnie wymieszać pół na pół śmietanę z piwem. na każde 100g wątróbki należy dodać po 30 ml śmietany oraz piwa.
dusić prze ca 35 min. pod koniec duszenia dodać przyprawy wg. uznania. polecam oregano.
osobiście jako zamiennik soli stosuje olej ostrygowy. czasami dla urozmaicenia dosypuje również trochę zielonego curry oraz ziół prowansalskich
smacznego
składniki:
wątróbka wieprzowa (drobiowa też może być)
czerwona cebula (zwykła też nie jest zła ale czerwona lepiej się komponuje )
piwo
śmietana
sól, pieprz
inne przyprawy
cebulę pokrojoną w plastry należy podsmażyć i przełożyć do jakiegoś naczynia. następnie na rozgrzaną patelnie z tłuszczem wrzucić wątróbkę pokrojoną na niezbyt duże kawałki (3-4 cm). szybko usmażyć na dużym ogniu. pod koniec posolić i popieprzyć.
następnie wymieszać pół na pół śmietanę z piwem. na każde 100g wątróbki należy dodać po 30 ml śmietany oraz piwa.
dusić prze ca 35 min. pod koniec duszenia dodać przyprawy wg. uznania. polecam oregano.
osobiście jako zamiennik soli stosuje olej ostrygowy. czasami dla urozmaicenia dosypuje również trochę zielonego curry oraz ziół prowansalskich
smacznego
Comment