wątróbka w piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lapper
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 13

    wątróbka w piwie

    Bardzo dobre i proste danie.

    składniki:
    wątróbka wieprzowa (drobiowa też może być)
    czerwona cebula (zwykła też nie jest zła ale czerwona lepiej się komponuje )
    piwo
    śmietana
    sól, pieprz
    inne przyprawy

    cebulę pokrojoną w plastry należy podsmażyć i przełożyć do jakiegoś naczynia. następnie na rozgrzaną patelnie z tłuszczem wrzucić wątróbkę pokrojoną na niezbyt duże kawałki (3-4 cm). szybko usmażyć na dużym ogniu. pod koniec posolić i popieprzyć.
    następnie wymieszać pół na pół śmietanę z piwem. na każde 100g wątróbki należy dodać po 30 ml śmietany oraz piwa.
    dusić prze ca 35 min. pod koniec duszenia dodać przyprawy wg. uznania. polecam oregano.

    osobiście jako zamiennik soli stosuje olej ostrygowy. czasami dla urozmaicenia dosypuje również trochę zielonego curry oraz ziół prowansalskich

    smacznego
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    #2
    śmietana kwaśna?
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • lapper
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.06
      • 13

      #3
      aj zapomniałem dodać. śmietanka 18% lub 22%

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #4
        Ale się przestraszyłem, myślałem że chodzi o kolejny temat w stylu "żółć w piwie"
        Last edited by ART; 2008-10-11, 12:59.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        Przetwarzanie...
        X