Szybkie danie, które zrobiłam - jak na razie - na dwa sposoby. Można kombinować ze składnikami, następnym razem rodzince zrobię z mięskiem
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- sól, papryka ostra
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, wlewamy roztrzepane z solą i papryką jajka, delikatnie mieszamy z mąką. Potem dolewamy mleko, dajemy musztardę i miksujemy. Odstawić w chłodne miejsce.
Następnym razem zamiast mleka dam piwo ciekawe jak będzie smakowało
Farsz:
- 1 duża cebula,
- czosnek (według uznania, osobiście daję ok.5 ząbków),
- 1 papryka czerwona,
- 18 dag pieczarek,
- garść posiekanych orzechów (laskowe i nerkowca) można dać więcej,
- ostra papryka, sól
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebule, jak delikatnie się zeszkli dodajemy paprykę, czosnek, przyprawy. Jak papryka trochę zmięknie dajemy pieczarki, dusimy max 10 min.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 5 min. Po wyjęciu wlewamy ciasto, następnie wykładamy farsz, zachowując odstęp od brzegów na ok. 1,5 cm. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami. Pieczemy 30 min.
W innej wersji w skład farszu wchodzi:
1 Cebula, czosnek, 2-3 marchewki, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 50 g kukurydzy z puszki, 2 pomidory, 1 łyżka musztardy sarepskie, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Smacznego
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- sól, papryka ostra
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, wlewamy roztrzepane z solą i papryką jajka, delikatnie mieszamy z mąką. Potem dolewamy mleko, dajemy musztardę i miksujemy. Odstawić w chłodne miejsce.
Następnym razem zamiast mleka dam piwo ciekawe jak będzie smakowało
Farsz:
- 1 duża cebula,
- czosnek (według uznania, osobiście daję ok.5 ząbków),
- 1 papryka czerwona,
- 18 dag pieczarek,
- garść posiekanych orzechów (laskowe i nerkowca) można dać więcej,
- ostra papryka, sól
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebule, jak delikatnie się zeszkli dodajemy paprykę, czosnek, przyprawy. Jak papryka trochę zmięknie dajemy pieczarki, dusimy max 10 min.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 5 min. Po wyjęciu wlewamy ciasto, następnie wykładamy farsz, zachowując odstęp od brzegów na ok. 1,5 cm. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami. Pieczemy 30 min.
W innej wersji w skład farszu wchodzi:
1 Cebula, czosnek, 2-3 marchewki, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 50 g kukurydzy z puszki, 2 pomidory, 1 łyżka musztardy sarepskie, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Smacznego
Comment