Frykasy w cieście :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • siostraaa
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.02
    • 90

    Frykasy w cieście :)

    Szybkie danie, które zrobiłam - jak na razie - na dwa sposoby. Można kombinować ze składnikami, następnym razem rodzince zrobię z mięskiem

    Składniki:

    Ciasto:
    - 180 g mąki pszennej,
    - 3 jajka,
    - 300 ml mleka,
    - 2 łyżki musztardy sarepskiej,
    - sól, papryka ostra

    Przygotowanie
    Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, wlewamy roztrzepane z solą i papryką jajka, delikatnie mieszamy z mąką. Potem dolewamy mleko, dajemy musztardę i miksujemy. Odstawić w chłodne miejsce.
    Następnym razem zamiast mleka dam piwo ciekawe jak będzie smakowało

    Farsz:
    - 1 duża cebula,
    - czosnek (według uznania, osobiście daję ok.5 ząbków),
    - 1 papryka czerwona,
    - 18 dag pieczarek,
    - garść posiekanych orzechów (laskowe i nerkowca) można dać więcej,
    - ostra papryka, sól

    Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebule, jak delikatnie się zeszkli dodajemy paprykę, czosnek, przyprawy. Jak papryka trochę zmięknie dajemy pieczarki, dusimy max 10 min.

    Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 5 min. Po wyjęciu wlewamy ciasto, następnie wykładamy farsz, zachowując odstęp od brzegów na ok. 1,5 cm. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami. Pieczemy 30 min.

    W innej wersji w skład farszu wchodzi:
    1 Cebula, czosnek, 2-3 marchewki, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 50 g kukurydzy z puszki, 2 pomidory, 1 łyżka musztardy sarepskie, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

    Smacznego
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa Wyświetlenie odpowiedzi
    Następnym razem zamiast mleka dam piwo ciekawe jak będzie smakowało
    Nie obawiaj się - smakować będzie bardzo dobrze Dziś na śniadanie mieliśmy naleśniki z dżemem, naleśniki zrobiłam z mąki, jaj, piwa i odrobiny wody. Bynajmniej się nie kłóciły z dżemem

    A co do Twojego przepisu - brzmi nieźle, może się poświęcę i pogrzebię łapami w cieście za niedługo
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • siostraaa
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.02
      • 90

      #3
      Teraz mam zachętę żeby w najbliższym czasie wykorzystać nową patelnie do naleśników

      Dla jasności dodam że ilości są podane do naczynia o wymiarach 34 cm x 23 cm.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa Wyświetlenie odpowiedzi
        Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 5 min. Po wyjęciu wlewamy ciasto, następnie wykładamy farsz, zachowując odstęp od brzegów na ok. 1,5 cm. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami. Pieczemy 30 min.


        Czy to się momentalnie nie usmaży gdy wlejemy na goracą oliwę?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • siostraaa
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.02
          • 90

          #5
          Nie, byś musiał trzymać naczynie w piekarniku co najmniej 10 min. żeby od razu zaczęło się smażyć. Ciasto ładniej wyrasta jak się je wylewa na rozgrzaną oliwę, przetestowane

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            Przepis fajny, ale ja bym dodał kiełbaskę...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #7
              Nie pochwalam

              Comment

              • Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

                #8
                Od pochwalania to tutaj jestem ja!!!
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #9
                  Dlatego ja NIE pochwalam, wszystko gra

                  Comment

                  • siostraaa
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.02
                    • 90

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przepis fajny, ale ja bym dodał kiełbaskę...
                    Kombinuj Wujciu i opisz wrażenia, ale jak na razie na obiad mam krokiety z soczewicy czerwonej

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #11
                      Przepisen mi tu wrzucen raz dwa.

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kombinuj Wujciu i opisz wrażenia (...)
                        Ja nie mam zacięcia kulinarnego - zjeść to chętnie, ale żeby zrobić, to mi się z reguły nie chce...
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X