Krokiety z soczewicy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    Krokiety z soczewicy

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
    Przepisen mi tu wrzucen raz dwa.
    Jakie przepisen? Toć to proste jak budowa cepa.
    Soczewicję należey ugotować a następnie potraktować blenderem. Warto przed blendowaniem dodać czosnek i cebulkę oraz wszelakie inne przyprawy wedle uznania.
    Uzyskaną masę uformować w kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i pierdyknąć na patelnię potraktowaną odrobiną oliwy z oliwek. Jeśli masa po blendowaniu jest zbyt rzadka, warto ją uzupełnić bułką tartą.
    W ten sam sposób można przygotować kotleciki z: fasoli, cieciorki, grochu, soji lub ziemniaków z brokułami. Ten ostatni sposób szczególnie wart jest polecenia. Pyry gotujemy wraz z brokułami w proporcji fif ty fif ja. Po ugotowaniu zgniatamy na pastę, dodajemy co trzeba i smażymy.
    Pastę wszelakiej maści można uzupełnić o paprykę krajaną w drobną kosteczke lub też: ziemniaki, pietruszkę korzenną lub naciową, marchew, selera czy co kto sobie jeszcze wymyśli.
    Fajnie komponuje się też resztka wczorajszego ryżu czy na przykład żółty ser. Że o fecie nie wspomnę
    Jak by nie robić, zawsze wychodzi pyszota. Smacznego
    Last edited by angasc; 2009-02-09, 23:42.
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakie przepisen? Toć to proste jak budowa cepa.
    Soczewicję należey ugotować a następnie potraktować blenderem. Warto przed blendowaniem dodać czosnek i cebulkę oraz wszelakie inne przyprawy wedle uznania.
    Uzyskaną masę uformować w kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i pierdyknąć na patelnię potraktowaną odrobiną oliwy z oliwek. Jeśli masa po blendowaniu jest zbyt rzadka, warto ją uzupełnić bułką tartą.
    W ten sam sposób można przygotować kotleciki z: fasoli, cieciorki, grochu, soji lub ziemniaków z brokułami. Ten ostatni sposób szczególnie wart jest polecenia. Pyry gotujemy wraz z brokułami w proporcji fif ty fif ja. Po ugotowaniu zgniatamy na pastę, dodajemy co trzeba i smażymy.
    Pastę wszelakiej maści można uzupełnić o paprykę krajaną w drobną kosteczke lub też: ziemniaki, pietruszkę korzenną lub naciową, marchew, selera czy co kto sobie jeszcze wymyśli.
    Fajnie komponuje się też resztka wczorajszego ryżu czy na przykład żółty ser. Że o fecie nie wspomnę
    Jak by nie robić, zawsze wychodzi pyszota. Smacznego
    Zapomniałem o ważnym składniku. Jajo kurzęce. Powinno być dodane do masy skrobiowej lub ziemniaczanej.

    Comment

    • siostraaa
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.02
      • 90

      #3
      Krokiety z soczewicy czerwonej

      Na życzenie

      Składniki:
      - 225 g soczewicy czerwonej,
      - 1 zielona papryka - drobno posiekana
      - 1 czerwona cebula - drobno posiekana
      - 4 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę,
      - 2 łyżki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych,
      - 1 jajko - roztrzepane,
      - przyprawy: 1 łyżeczka garam masala, 1/2 łyżeczki chilli w proszku, sól,
      - 2 łyżeczki soku z cytryny
      - 600 ml wody,
      - mąka pszenna, kurkuma,

      Soczewice wkładamy do dużego garnka wraz papryką, cebulą, czosnkiem, orzeszkami, przyprawami i sokiem z cytryny. Zalewamy wodą i często mieszając gotujemy do momentu wchłonięcia przez soczewicę całej wody - ok. 30 min.
      Po ostudzeniu doprawiamy, dajemy jajko, w razie potrzeby zagęszczamy bułka tartą.
      Dłońmi oprószonymi w mące formujemy krokiety, obtaczamy w mące wymieszanej z kurkumą i smażymy na oliwie od 5 do 10 min. na jedną stronę.

      Dzisiaj wzięłam je do pracy razem z ugotowaną kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty, marchewki i ogórków konserwowych - pyszota

      Smacznego

      Comment

      Przetwarzanie...
      X