Kapslowany przecier pomidorowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radekam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.03
    • 165

    #1

    Kapslowany przecier pomidorowy

    Zachęcony w wątku na temat kapslownicy Eterna zamieszczam przepis na przecier/sok pomidorowy zrobiony przy wykorzystaniu akcesoriów używanych w piwowarstwie (kapslownica, kapsle, gar, lejek, łycha).

    Sok/przecier jest wyśmienity do picia na żywca (szczególnie następnego dnia konsumpcji piwa) oraz do zup, sosów i innych potraw z pomidorami.

    Najlepiej robić pod koniec lata kiedy są tanie, dojrzałe i soczyste gruntowe pomidory.

    How to:

    1. 20 czystych półlitrowych butelek po piwie umieszczamy w piekarniku (więcej nie wchodzi) na 30 min w temp 120 C.
    2. Umyte pomidory puszczamy przez sokowirówkę elektryczną. Te farfocle które wylatują z tyłu sokowirówki wracamy, tzn puszczamy kilkakrotnie póki jest w nich trochę soku.
    3. Jak już tych farfocli jest mniej i za bardzo z nich już sok nie leci, przecieramy je łyżką na metalowym sitku.
    4. Uzyskany sok i przecier wlewamy porcjami, w miarę uzyskiwania do 10-litrowego gara stojącego na kuchence. Ogień pod garem cały czas się pali.
    5. Zawartość gara co jakiś czas mieszamy łychą aby się nie przypaliło.
    6. Po zakończeniu uzyskiwania soku gar dla pewności jeszcze gotujemy przez 30 min.
    7. Wyciągany z piekarnika ochłodzone butelki i korzystając z wyparzonego lejka i łychy wazowej wlewamy do nich sok pomidorowy nabierając go z dna (bo się rozwarstwia).
    8. Bezpośrednio po nalaniu, butelki kapslujemy wygotowanymi przez 10 min kapslami. Robimy to przy pomocy kapslownicy.
    9. Po ostygnięciu butelek płuczemy je w wodzie z ewentualnych resztek soku.
    10. End

    Oczywiście do soku/przecieru można dodać soli, pieprzu, czy co kto chce. Ja nie dodaję nic - zawsze można sobie przyprawić w szklance.

    Jak chce się mieć bardziej przecier niż sok należy dłużej gotować oby odparować wodę.

    Zrobiony w ten sposób sok stoi w piwnicy po kilka lat i zawsze smakuje jak świeży. Zrobiłem tak wiele butelek przez kilka lat i nigdy nic się z żadną nie stało.

    Ewentualne przetarte w sokowirówce pestki z pomidorów wg mnie nie wpływają negatywnie na smak soku/przecieru.
    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam

    Ewentualne przetarte w sokowirówce pestki z pomidorów wg mnie nie wpływają negatywnie na smak soku/przecieru.
    No właśnie, dlatego ja robię taki przecier "na lenia" - mój ulubiony sposób na wiele rzeczy, o ile się sprawdza - czyli wrzucam pokrojone na cząstki pomidory, bez końcówek od ogonka, do garnka, rozgotowuję i takie coś zamykam do wyparzonych słoików lub butelek. Pestki mi nie przeszkadzają, skórki też

    Jak robię na tym w zimie zupę pomidorową to ją na koniec miksuję blenderem i wystarcza.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • radekam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 165

      #3
      No mi do picia skórki z pomidorów by nie pasowały.

      A co do słoików to chyba wygodniej jest z butelkami i kapslami - wszak jesteśmy wprawieni z nimi przy nalewaniu piwka.
      No i pokrywki od słoików nie zawsze trzymają w przeciwieństwie do kapsli.
      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Petitpierre
        Zarzecze, [Wrężel] Mexico Trip Part Two
        Petitpierre
        Michelada pale ale 12 4,3

        Tytułem wstępu, michelada to "moje zimne piwo" a w składzie ma być sól, tequila i tabasco. Dodatek soku pomidorowego to już Michelada con clamato albo Chavela. Dodatkowo do Chaveli używa się piwa jasnego, a do Michelady ciemnego.

        ...
        2022-11-21, 11:36
      • rafi_
        Suszone pomidory w oliwie z ziołami - REWELACJA
        rafi_
        Witam, suszone pomidory robie już od kilku lat. Moge szczerze przyznac ze sie w nich zakochałem, zjadam je wzasadzie odrazu po przygotowaniu! dlatego podaje poniżej szczegółowy przepis, uzupełniony także o wskazóki i ciekawostki znalezione gdzieś w sieci a także własne doświadczenia....
        2008-09-17, 12:15
      • darekd
        Soralamá, Crus Blond
        darekd
        Browar w Piemoncie na zachód od Turynu.

        Piwo ma być inspiracją belgijskim blondem. Ciekawostką jest dodatek skoncentrowanego soku z fig.

        19% ekstr.
        7% alk.
        20 IBU

        Aromat - słodkie owoce (mi skojarzyły się ze słodkimi morelami, ale mogą być...
        2024-07-02, 23:04
      • ART
        Piwnica Świdnicka, Rogaś
        ART
        przez ojca Wernera przywizione, z dużą dozą ostrożności wychylone. Choć Dadek szczęścia nie miał do innych piw na miejscu:
        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C5%9Bwidnicka

        z Rogasiem biedy...
        2023-12-27, 23:48
      • dadek
        Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
        dadek
        Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
        2023-09-30, 00:34
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...