Składniki ( 6 porcji)
40 dag soczewicy
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
40 dag wołowiny bez kości ( jedliśmy z Piotryem ten gulasz, gdy nie jadłam mięsa, więc tą wołowinę sobie odpuściliśmy)
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu ( może być z kostki)
30 dag konserwowych pomidorów z sosem
sól
pieprz
mielona papryka
zielenina
1. Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju,przełożyć do rondla, podlać bulionem, udusić na miękko pod przykryciem ( jak wspomiałam, ten pkt. w zależności od upodobań, można sobie odpuścić).
2. Soczewicę opłukać, zalać wodą, ugotować.
3. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pomidory, soczewicę i fasolkę z puszki, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, połączyć z uduszonym mięsem, zagotować ( jeśli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać bulionu, a kto lubi bardzo gęstą, może dodać zasmażkę), posypać zieleniną. Podawać z pieczywem lub ziemniakami ( ja tam myślę, że ziemniaki nie pasują, ale podaję zgodnie z przepisem).
Ponieważ to przepis z jakiejś babskiej gazety, to gdyby to kogoś interesowało, podali również takie informacje:
1 porcja ok 480 kcal
białka 43 g
węglowodany 49 g
tłuszcze 18 g
cholesterol 60 mg
błonnik 1 g
sód 58 mg
40 dag soczewicy
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
40 dag wołowiny bez kości ( jedliśmy z Piotryem ten gulasz, gdy nie jadłam mięsa, więc tą wołowinę sobie odpuściliśmy)
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu ( może być z kostki)
30 dag konserwowych pomidorów z sosem
sól
pieprz
mielona papryka
zielenina
1. Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju,przełożyć do rondla, podlać bulionem, udusić na miękko pod przykryciem ( jak wspomiałam, ten pkt. w zależności od upodobań, można sobie odpuścić).
2. Soczewicę opłukać, zalać wodą, ugotować.
3. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pomidory, soczewicę i fasolkę z puszki, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, połączyć z uduszonym mięsem, zagotować ( jeśli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać bulionu, a kto lubi bardzo gęstą, może dodać zasmażkę), posypać zieleniną. Podawać z pieczywem lub ziemniakami ( ja tam myślę, że ziemniaki nie pasują, ale podaję zgodnie z przepisem).
Ponieważ to przepis z jakiejś babskiej gazety, to gdyby to kogoś interesowało, podali również takie informacje:
1 porcja ok 480 kcal
białka 43 g
węglowodany 49 g
tłuszcze 18 g
cholesterol 60 mg
błonnik 1 g
sód 58 mg
Comment