Żurek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Żurek

    Jakoś jeszcze nikt nie dał przepisu na żurek.

    1. 0,7 l kiszonego żuru
    2. 2 - 3 marchewki
    3. 1 mały korzeń pietruszki
    4. kawałek korzenia selera
    5. 2 - 3 suszone grzyby
    6. 1 liść laurowy
    7. 2 ziarna ziela angielskiego
    8. 1 łyżeczka suszonego majeranku
    9. 20 dag wędzonego boczku
    10. 50 dag białej kiełbasy
    11. 200 ml śmietany
    12. kawałek korzenia chrzanu startego w wiórki
    13. jaja ugotowane na twardo
    14. sól

    Sposób wykonania :

    Warzywa oczyścić i umyć.
    Grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie.
    Do garnka wlać 1 litr wody, dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby.
    Wywar gotować na zimnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, przecedzić, warzywa usunąć, grzyby pokroić.
    Kiełbasę umyć, osuszyć, ponakłuwać, razem z boczkiem dodać do wywaru.
    Gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
    Boczek i kiełbasę wyjąć, kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę.
    Do wywaru wlać żur, dodać majeranek, zmiażdżony czosnek i grzyby, doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować na wolnym ogniu.
    Garnek zdjąć z ognia, do żuru dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, dodać kiełbasę i boczek.
    Żur podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki i chrzanem.
    Last edited by jacer; 2009-04-11, 12:17.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Wywar gotować na zimnym ogniu
    To jakiś regionalizm czy chodzi o takie zimne ognie bożonarodzeniowe?

    A w ogóle to parę Twoich składników będę musiał dodać do mojej zalewajki - dzięki!
    pzdr
    Kamil
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • heurer
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 1

      #3
      zimny ogień

      Comment

      • wytwornykaczor
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.12
        • 8

        #4
        Żurek

        Jeżeli chodzi o żurek to uważam, iż powinien on być zdecydowany w smaku i jakakolwiek słodycz nawet w postaci marchewki mu szkodzi. Osobiście preferuje białą kiełbaskę, grzybki, majeranek, sól, pieprz no i barszcz własny bądź z piekarni (tu trzeba uważać bo często wodę z mąką dają). Ale to tylko mój smak a o samach jak i o gustach ponoć się nie dyskutuje.

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #5
          Do gotowania wywaru z warzyw proponuje dodać opaloną nad ogniem cebulę.
          Nie za dużą, obraną cebulę nabjamy na widelec i opalamy nad plomieniem do czasu, aż zewnętrzna jej warstwa zacznie się zwęglać.
          Następnie wrzucamy ją do wywaru, gotujemy wraz z innymi warzywami i później wywalamy.
          Znacząco wpływa na smak, znacznie go wzbogacając. I to wcale nie smakiem cebuli, ktorego osobście nienawidzę.
          A swoją drogą to aż głupio, że dopiero po tylu latach ktoś zamieścił na forum przepis na żur....

          Comment

          • wytwornykaczor
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.12
            • 8

            #6
            żurek

            Co do cebuli jak najbardziej, ja osobiście dodaję taką do rosołu ale do żurku, już w sobotę będę wiedział, dzięki za pomysł.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X