Jakoś jeszcze nikt nie dał przepisu na żurek.
1. 0,7 l kiszonego żuru
2. 2 - 3 marchewki
3. 1 mały korzeń pietruszki
4. kawałek korzenia selera
5. 2 - 3 suszone grzyby
6. 1 liść laurowy
7. 2 ziarna ziela angielskiego
8. 1 łyżeczka suszonego majeranku
9. 20 dag wędzonego boczku
10. 50 dag białej kiełbasy
11. 200 ml śmietany
12. kawałek korzenia chrzanu startego w wiórki
13. jaja ugotowane na twardo
14. sól
Sposób wykonania :
Warzywa oczyścić i umyć.
Grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie.
Do garnka wlać 1 litr wody, dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby.
Wywar gotować na zimnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, przecedzić, warzywa usunąć, grzyby pokroić.
Kiełbasę umyć, osuszyć, ponakłuwać, razem z boczkiem dodać do wywaru.
Gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
Boczek i kiełbasę wyjąć, kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę.
Do wywaru wlać żur, dodać majeranek, zmiażdżony czosnek i grzyby, doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować na wolnym ogniu.
Garnek zdjąć z ognia, do żuru dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, dodać kiełbasę i boczek.
Żur podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki i chrzanem.
1. 0,7 l kiszonego żuru
2. 2 - 3 marchewki
3. 1 mały korzeń pietruszki
4. kawałek korzenia selera
5. 2 - 3 suszone grzyby
6. 1 liść laurowy
7. 2 ziarna ziela angielskiego
8. 1 łyżeczka suszonego majeranku
9. 20 dag wędzonego boczku
10. 50 dag białej kiełbasy
11. 200 ml śmietany
12. kawałek korzenia chrzanu startego w wiórki
13. jaja ugotowane na twardo
14. sól
Sposób wykonania :
Warzywa oczyścić i umyć.
Grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie.
Do garnka wlać 1 litr wody, dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby.
Wywar gotować na zimnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, przecedzić, warzywa usunąć, grzyby pokroić.
Kiełbasę umyć, osuszyć, ponakłuwać, razem z boczkiem dodać do wywaru.
Gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
Boczek i kiełbasę wyjąć, kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę.
Do wywaru wlać żur, dodać majeranek, zmiażdżony czosnek i grzyby, doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować na wolnym ogniu.
Garnek zdjąć z ognia, do żuru dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, dodać kiełbasę i boczek.
Żur podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki i chrzanem.
Comment