Co to jest KORBAL ?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

Co to jest KORBAL ?

W książce kucharskiej Pani Marii Śleżańskiej z lat 30-tych spotkałem nazwę KORBAL, jako pólprodukt do przygotowania różnych pysznych rzeczy.
    Czy ktos wie co to jest KORBAL? Jakoś wujek guglewicz niewiele widzi.....
    Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2009-04-11, 16:28.
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

Mój wujek gugiel znalazł dynię. Pewności, że to o to chodziło pani Marii nie mam.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-04-11, 16:47.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9866

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
      W książce kucharskiej Pani Marii Śleżańskiej z lat 30-tych spotkałem nazwę KORBAL, jako pólprodukt do przygotowania różnych pysznych rzeczy.
      Czy ktos wie co to jest KORBAL? Jakoś wujek guglewicz niewiele widzi.....

Według Słownika poprawnej polszczyzny, korbal to regionalne określenie dyni.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

Wielkie dzięki.
        To wyjaśnia co nieco

Comment

Related Topics

Collapse

• pebejot
          Zduńska Wola, Św. Maksymiliana Marii Kolbego 4, Staropolski Ogródek Piwny
          pebejot
          Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
          Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
          Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
          2024-10-19, 09:24
        • ART
          Bydgoszcz, Marii Skłodowskiej Curie 14, Palanyca. Restauracja ukraińska
          ART
          Odwiedzone we wrześniu, zapomniałem opisać a miejsce jest warte zajrzenia. W ofercie kilka piw z browarów Mykulin i Veles, Dwa lub trzy krany i do tego trochę butelek.

Smaczna kuchnia, miła obsługa, cenowo całkiem pzyjaźnie. Jest zacieniony ogródek przed lokalem.

...
          2024-03-24, 13:22
        • abelincoln
          Toruń, Panny Marii 13, Deer Bear Toruń
          abelincoln
          Bodajże druga miejscówka firmowana przez Deer Bear na toruńskiej starówce. I podobnie jak w specjalizującej się w Ramenie Bazie - średnio mi się tam podobało. Byłem w piątkowy wieczór, aż tak pełno nie było, najwyraźniej nie tylko dla mnie takie ciemno-sterylne wnętrze jest niezbyt...
          2023-05-03, 18:56
        • bastion
          Chorwacja, Hvar, Petricevo Setaliste 8, Vunetovo Craft Beer.
          bastion
          Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
          2021-10-15, 21:43
        • Shedao
          Litwa, Užukampis, Galvės g. 120, Pilialaukis
          Shedao
          Pośrodku niczego stoi przeogromna karczma, przypominająca średniowieczny zajazd, a w niej - browar.

Odwiedziłem go 2 października i niestety rozczarowanie... był zamknięty. Znaczy, nie do końca, bo wszedłem do niego, i tam przechwyciła mnie pani, która poinformowała mnie, że...
          2025-01-07, 14:02
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...