Młode pyrki z gziką

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Młode pyrki z gziką

    Potrzebujemy młode pyrki najlepiej krajowe, gzikę, sól. Pyrki gotujemy w mundurkach w małej ilości wody pod przykrywką.


    Gdy miękkie, przekrawamy nożykiem, solimy, nakładamy gzikę i pochłaniamy.

    Dziś mam gzikę z rzodkiewką i szczypiorkiem.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Jacer, ja akurat wiem, co to gzika, ale chyba nie wszyscy wiedzą

    Osobiście wole z czosneczkiem, mniam
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      No to nie zjedzą
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • albeertos
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 2313

        #4
        Widać że wy obcokrajowcy

        Mówi się gzik a nie gzika. Niby to synonimy, ale nikt w stolicy Pyr z gzikiem tak nie mówi.
        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Znaczy się ze serem one? Te pyry.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Musiałem użyć wuja w goglach, ale już wiem, zrobię w któryś upalny dzień bo proste, szybkie i smakowicie się zapowiada

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos Wyświetlenie odpowiedzi
              Widać że wy obcokrajowcy

              Mówi się gzik a nie gzika. Niby to synonimy, ale nikt w stolicy Pyr z gzikiem tak nie mówi.
              U mnie się mówiło gzika

              A jak tam u was robią? Z cebulą czy szczypiorkiem?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Z czosnkiem

                U nas mówi się gzika, a nie gzik, takie zdolnośląszczenie poznańskiego
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8107

                  #9
                  Czyli kartofle z kejzom?
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • zgroza
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2008.03
                    • 3605

                    #10
                    Ziemniaki z grani :P
                    Lotna ekspozytura browaru

                    Też Was kocham.

                    Comment

                    • genea
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.02
                      • 1515

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Musiałem użyć wuja w goglach, ale już wiem, zrobię w któryś upalny dzień bo proste, szybkie i smakowicie się zapowiada
                      Co my byśmy zrobili jakby tego wuja nie było A danie zapowiada się smacznie I ma dla mnie jeszcze jedną duuużą zaletę, nie trzeba obierać wcześniej ziemniaków A bardzo tego nie lubimy robić...
                      Last edited by genea; 2009-05-27, 09:17.
                      Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
                      Bractwo Piwne

                      Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
                      Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        i do tego olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • genea
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.02
                          • 1515

                          #13
                          Wytłaczany przez urocze dziewczęta w strojach ludowych Zawsze się dziwię jak one to robią, że nawet jedna kropla oleju nie kapnie im na te śnieżnobiałe bluzeczki
                          Last edited by genea; 2009-05-27, 12:08.
                          Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
                          Bractwo Piwne

                          Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
                          Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wytłaczany przez urocze dziewczęta w strojach ludowych Zawsze się dziwię jak one to robią, że nawet jedna kropla oleju nie kapnie im na te śnieżnobiałe bluzeczki
                            ale nie taki z fabryki oleju tylko z małych olejarni ze starymi prasami
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              #15
                              Ostatnimi czasy Gzika można kupić wielu miejscach polski (E.Leclerc, Selgros) dzięki mleczarni z Nowego Tomyśla: http://www.toptomysl.pl/Produkt.aspx?Name=Gzik&ID=44
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X