Cukinia zapiekana

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #1

    Cukinia zapiekana

    Cukinia zapiekana z pomidorami i boczkiem pod serem.

    składniki:

    - dwie młode cukinie
    - dwa pomidory
    - 20 dkg boczku
    - 5 ząbków czosnku
    - sól, pieprz, oregano
    - ostra papryczka
    - oliwa
    - ser żółty



    Cukinie myjemy, kroimy w 1cm plastry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy co by nie zczerniał, bo będzie gorzki. Cukinie obsmażamy z dwóch stron. Obsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym posypując boczkiem pokrojonym w dość sporą kostkę. Solimy, pieprzymy.

    Ostrą papryczke pozbawiamy pestek, kroimy dość drobno. Przesmażamy na oliwie i dodajemy obrane i pokrojone w kostke pomidory. Gdy sie podduszą zalewamy nimi cukinie. Na wierzch posypujemy zołtym serem. Zapiekamy do stopienia sera w piekarniku o temp. 180st C
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    A co z tym podsmażonym czosnkiem?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      A co z tym podsmażonym czosnkiem?

      A ciepnąć między tą cukinie.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • mmcinek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.01
        • 64

        #4
        A czy cukinia nie wypije z patelni całego oleju?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmcinek
          A czy cukinia nie wypije z patelni całego oleju?
          Nie wypije.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Mirabella
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.04
            • 6

            #6
            brzmi smakowicie, chyba zrobie ją jutro

            Comment

            • natalka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.07
              • 128

              #7
              cukinia nie pochłania oleju, choc i tak nie widze potrzeby alby go dawac za duzo. ja stosuje ten przepis bez boczku. rewelka
              Doba ma 24 godziny,skrzynka 24 piwa...przypadek?

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                A ja ciągle nie mogę zrozumieć po co smażyć cukinie jak i tak później będzie zapiekana? Alergii się boicie czy ki diabeł?

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                  A ja ciągle nie mogę zrozumieć po co smażyć cukinie jak i tak później będzie zapiekana? Alergii się boicie czy ki diabeł?
                  Cukinia będzie wtedy smaczniejsza. Gdyby ją włożyć bez podsmażenia, ugotuje się po prostu w soku z pomidorów. Będzie mdła i nudna.

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                    Cukinia będzie wtedy smaczniejsza. Gdyby ją włożyć bez podsmażenia, ugotuje się po prostu w soku z pomidorów. Będzie mdła i nudna.
                    Wiem, wiem ale i tak coś mnie kusi do skracania procesu

                    Comment

                    • jacekwm
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.12
                      • 19

                      #11
                      Dobre to ? Bo jakoś nie mogęsię przekonać do tego...

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwm
                        Dobre to ? Bo jakoś nie mogęsię przekonać do tego...
                        Do czego nie możesz się przekonać? Do pomidorów, cukinii czy boczku?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacekwm
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.12
                          • 19

                          #13
                          Do cukini rzecz jasna :P

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • pebejot
                            Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
                            pebejot
                            Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
                            Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
                            2024-08-20, 22:27
                          • dadek
                            Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                            dadek
                            Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                            Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                            2022-10-26, 22:37
                          • dadek
                            Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
                            dadek
                            Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
                            2022-10-19, 23:41
                          • pebejot
                            Pszczyna, Rynek 16, Brovar 16
                            pebejot
                            Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
                            Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
                            Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością...
                            2022-06-21, 13:02
                          • pebejot
                            Bułgaria, Varna, Tsar Simeon I 27, The Black Sheep (Zlatna Varna)
                            pebejot
                            Browar restauracyjny w nadmorskiej Warnie znajdujący się w doskonałej lokalizacji, przy jednym z głównych deptaków, zaledwie 150 metrów od głównego dworca kolejowego.
                            Lokal z eleganckim wnętrzem, bogato zdobionym drewnem i dość sporym ogródkiem przy deptaku.
                            Tuż przy barze...
                            2021-10-27, 10:30
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...