Cukinia zapiekana z pomidorami i boczkiem pod serem.
składniki:
- dwie młode cukinie
- dwa pomidory
- 20 dkg boczku
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, oregano
- ostra papryczka
- oliwa
- ser żółty
Cukinie myjemy, kroimy w 1cm plastry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy co by nie zczerniał, bo będzie gorzki. Cukinie obsmażamy z dwóch stron. Obsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym posypując boczkiem pokrojonym w dość sporą kostkę. Solimy, pieprzymy.
Ostrą papryczke pozbawiamy pestek, kroimy dość drobno. Przesmażamy na oliwie i dodajemy obrane i pokrojone w kostke pomidory. Gdy sie podduszą zalewamy nimi cukinie. Na wierzch posypujemy zołtym serem. Zapiekamy do stopienia sera w piekarniku o temp. 180st C
składniki:
- dwie młode cukinie
- dwa pomidory
- 20 dkg boczku
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, oregano
- ostra papryczka
- oliwa
- ser żółty
Cukinie myjemy, kroimy w 1cm plastry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy co by nie zczerniał, bo będzie gorzki. Cukinie obsmażamy z dwóch stron. Obsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym posypując boczkiem pokrojonym w dość sporą kostkę. Solimy, pieprzymy.
Ostrą papryczke pozbawiamy pestek, kroimy dość drobno. Przesmażamy na oliwie i dodajemy obrane i pokrojone w kostke pomidory. Gdy sie podduszą zalewamy nimi cukinie. Na wierzch posypujemy zołtym serem. Zapiekamy do stopienia sera w piekarniku o temp. 180st C
Comment