Cukinia zapiekana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Cukinia zapiekana

    Cukinia zapiekana z pomidorami i boczkiem pod serem.

    składniki:

    - dwie młode cukinie
    - dwa pomidory
    - 20 dkg boczku
    - 5 ząbków czosnku
    - sól, pieprz, oregano
    - ostra papryczka
    - oliwa
    - ser żółty



    Cukinie myjemy, kroimy w 1cm plastry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy co by nie zczerniał, bo będzie gorzki. Cukinie obsmażamy z dwóch stron. Obsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym posypując boczkiem pokrojonym w dość sporą kostkę. Solimy, pieprzymy.

    Ostrą papryczke pozbawiamy pestek, kroimy dość drobno. Przesmażamy na oliwie i dodajemy obrane i pokrojone w kostke pomidory. Gdy sie podduszą zalewamy nimi cukinie. Na wierzch posypujemy zołtym serem. Zapiekamy do stopienia sera w piekarniku o temp. 180st C
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    A co z tym podsmażonym czosnkiem?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
      A co z tym podsmażonym czosnkiem?

      A ciepnąć między tą cukinie.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • mmcinek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.01
        • 64

        #4
        A czy cukinia nie wypije z patelni całego oleju?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmcinek Wyświetlenie odpowiedzi
          A czy cukinia nie wypije z patelni całego oleju?
          Nie wypije.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Mirabella
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.04
            • 6

            #6
            brzmi smakowicie, chyba zrobie ją jutro

            Comment

            • natalka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.07
              • 128

              #7
              cukinia nie pochłania oleju, choc i tak nie widze potrzeby alby go dawac za duzo. ja stosuje ten przepis bez boczku. rewelka
              Doba ma 24 godziny,skrzynka 24 piwa...przypadek?

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                A ja ciągle nie mogę zrozumieć po co smażyć cukinie jak i tak później będzie zapiekana? Alergii się boicie czy ki diabeł?

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ja ciągle nie mogę zrozumieć po co smażyć cukinie jak i tak później będzie zapiekana? Alergii się boicie czy ki diabeł?
                  Cukinia będzie wtedy smaczniejsza. Gdyby ją włożyć bez podsmażenia, ugotuje się po prostu w soku z pomidorów. Będzie mdła i nudna.

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                    Cukinia będzie wtedy smaczniejsza. Gdyby ją włożyć bez podsmażenia, ugotuje się po prostu w soku z pomidorów. Będzie mdła i nudna.
                    Wiem, wiem ale i tak coś mnie kusi do skracania procesu

                    Comment

                    • jacekwm
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.12
                      • 19

                      #11
                      Dobre to ? Bo jakoś nie mogęsię przekonać do tego...

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwm Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dobre to ? Bo jakoś nie mogęsię przekonać do tego...
                        Do czego nie możesz się przekonać? Do pomidorów, cukinii czy boczku?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacekwm
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.12
                          • 19

                          #13
                          Do cukini rzecz jasna :P

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X