Bób w oliwie z tymiankiem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    Bób w oliwie z tymiankiem

    W zasadzie tytuł wątku jest już przepisem, tylko czosnku brakuje. Czyli:

    - bób
    - oliwa
    - czosnek
    - tymianek

    Chlusnąć oliwy na dno miski, wycisnąć czosnek, sypnąć tymianku. Proporcje w zależności od preferencji smakowych oraz ilości bobu. Jeśli ktoś chce zupełnie zaszaleć, może jeszcze dodać rozmarynu, też pasuje. Wstawić bób. Po ugotowaniu wrzucić go do miski i dobrze wymieszać. Gotowe do spożycia natychmiast.

    Jest to moje kulinarne zaskoczenie roku. Danie banalne, ale wciąga jak film Hitchcocka - zjadłem całą miskę, choć byłem już po obiedzie.
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    O, fajne, muszę wypróbować.

    Sam też mam dobry patent na bób. Gdy się gotuje, można włożyć do garnka cały wiecheć koperku. Efekt jest znakomity.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Ja robię bób podobnie do Żą, ale zamiast tymianku używam sporej ilości natki pietruszki. Pychota.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • tfur
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2006.05
        • 1311

        #4
        u mnie w domu pojawia się sałatka na podobnej bazie, ale zamiast bobu - czerwona i biała fasola. do tego posiekany ogórek kiszony. i tak można przez cały rok. tylko trzeba pilnować, żeby wszyscy domownicy jedli, bo potem będzie szukanie winnych... a z bobem też spróbuję.
        veni, emi, bibi

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          (...) Wstawić bób. Po ugotowaniu wrzucić go do miski i dobrze wymieszać. Gotowe do spożycia natychmiast.

          (...)
          Rozumiem, że bób jest nieobrany.
          Last edited by arzy; 2009-07-16, 12:13.
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • Basik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.06
            • 1308

            #6
            Ja tam za bobem nigdy nie przepadałam, ale bób z czosnkiem, to może być zupełnie nowa jakość Składniki zakupione.
            Last edited by Basik; 2009-07-16, 19:05.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
              Rozumiem, że bób jest nieobrany.
              Tak jest. Ja zresztą zawsze trochę skórki podjadam, jakoś mi dobrze wchodzą

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak jest. Ja zresztą zawsze trochę skórki podjadam, jakoś mi dobrze wchodzą
                Trza mieć młody bobik wtedy skóra jest delikatna i się je ze smakiem.

                Mam świeży z działki, jutro spróbuje z czochem i oliwą. Dotychczas tylko masełko i sól.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #9
                  Przed chwilą skończyłem pałaszować, POLECAM, cała rodzina się zajadała.
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Trza mieć młody bobik wtedy skóra jest delikatna i się je ze smakiem.

                    Mam świeży z działki, jutro spróbuje z czochem i oliwą. Dotychczas tylko masełko i sól.
                    No waśnie, ja też mam z działki, ale już taki duży, że skórę na pewno obiorę i zrobię wg przepisu w/w
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #11
                      Wiedziałem, że jak w składzie będzie czosnek, to chętnych nie zabraknie

                      Comment

                      • perłyfan
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.02
                        • 1244

                        #12
                        Smaku narobiliście...Trzeba będzie jutro wypróbować. Tymianek świeży ma być? To raczej w swojej mieścinie nie znajdę, zrobię na bazie pietruchy jak huanghua - też brzmi smacznie
                        JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wiedziałem, że jak w składzie będzie czosnek, to chętnych nie zabraknie
                          Coś w tym jest (czosnek)
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wiedziałem, że jak w składzie będzie czosnek, to chętnych nie zabraknie
                            Z pietruszką czosnek będzie ok. i oliwa, dużo oliwy. W Biedronce znalazłem tanią oliwę, nawet smaczna.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              Z biedronek?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X