Placki słodowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lapper
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 13

    #1

    Placki słodowe

    Jak że pod koniec ostatniego miesiąca ostro mnie przycisnęła bieda (eh studenckie życie), musiałem kombinować jak tylko mogłem, żeby mieć co do garnka włożyć.
    I tak, podczas filtracji żytniego, usiadłem i złapałem refleksję. Siedzę i patrze na ponad 5 kg słodu, który można przecież jakoś jeszcze zagospodarować. I nagle żaróweczka!
    Wziąłem największą miskę jaką miałem, władowałem do niej słód jak mi został po filtracji dodałem mąki, jajek, mleka, miodu i cynamonu. Nasmażyłem sobie z tego tyle placków, że przez prawie dwa tygodnie na nich jechałem. I muszę powiedzieć ze to był kawal dobrego jedzenia.
    A jaka oszczędność. Wydanie 40 zł na słód i można jeść i pić ile wlezie
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8120

    #2
    Ciekawe zastosowanie słodu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kiszot; 2009-12-10, 10:09.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • wilko
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.07
      • 226

      #3
      Podejrzewam, że chodziło nie tyle o słód co o młóto. Mam rację?

      Comment

      • lapper
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.06
        • 13

        #4
        dokładnie

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Lapper, a może jakieś choć na oko proporcje tego podaj i jak smażyłeś - jak naleśniki? Chętnie wypróbuję, bo znam tylko placki z DODATKIEm młóta, a z młótem jako baza to jeszcze nie jadłam
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lapper
            ...A jaka oszczędność. Wydanie 40 zł na słód i można jeść i pić ile wlezie
            A mąkę, jajka, mleko, miód i cynamon dostałeś od Brata Alberta?

            Nie ma tu za wiele oszczędności. Młóto co prawda jest wartościowym składnikiem paszy, ale dla trzody i bydła. Nasz żołądek nie za wiele może z tym zrobić. W przypadku tych placków to tylko wypełniacz.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-12-10, 14:03.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #7
              Żołądek studenta to wysokowydajny organ zdolny wycisnąć składniki odżywcze nawet z asfaltu.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                To legendy.

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #9
                  Tak? A dlaczego takie kiepskie drogi w Polsce mamy?

                  Comment

                  • emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

                    #10
                    Czy polskie drogi mamy tak kiepskie, bo studenci wcinają asfalt ?

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8120

                      #11
                      No chyba nie myślisz,że dodają go do piwa.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                        No chyba nie myślisz,że dodają go do piwa.
                        Edi chyba dodaje.

                        Comment

                        • lapper
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.06
                          • 13

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Lapper, a może jakieś choć na oko proporcje tego podaj i jak smażyłeś - jak naleśniki? Chętnie wypróbuję, bo znam tylko placki z DODATKIEm młóta, a z młótem jako baza to jeszcze nie jadłam
                          Ciężko powiedzieć. Dodawałem na oko, w każdym razie paćka z tego była niezła. I trzeba smażyć na małym ogniu bo się łatwo przypala.

                          Pierwotnie obawiałem się czy mój żołądek to wytrzyma, ale jak widać minęło kilka tygodni a ja ciągle żyję

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • darekd
                            Lubrow, Eclaron Pils
                            darekd
                            Ekstr. 12%
                            Alk. 5,1%

                            Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

                            W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

                            Bez filtracji i pasteryzacji
                            ...
                            2024-09-18, 17:07
                          • darekd
                            ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
                            darekd
                            Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

                            "German Helles"

                            Ekstr. 12%, alk. 4,9%

                            Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
                            2024-12-09, 01:23
                          • dadek
                            Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                            dadek
                            Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                            2024-11-19, 04:20
                          • darekd
                            Lubrow, Arct Ipa
                            darekd
                            Cold IPA czyli dolna fermentacja

                            15% ekstr.
                            5,2% alk.

                            Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

                            Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
                            ...
                            2024-09-18, 19:28
                          • darekd
                            Moon Lark, Casual
                            darekd
                            West Coast Pale Ale.


                            https://moonlark.pl/beers/casual

                            Skopiowane ze strony:

                            Jasne, klarowne, goryczkowe i sesyjne piwo. Nachmielone intensywnie na goryczkę oraz na aromat klasycznymi, amerykańskimi odmianami: Mosaic, Mosaic Cryo, Cascade i Citra.
                            ...
                            2024-01-03, 19:29
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...