Ocet słodowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8119

    #1

    Ocet słodowy

    Ktoś już może używał takiego octu ? Widziałem takie coś w Lidlu ale nie miałem odwagi zakupić.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Znaczy skwaśniałe piwo?

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Prawdopodobnie jakieś niedorobione piwo. Ja mam tego od groma. Doskonałe do marynowanie mięs, zamiast octu winnego. Już kiedyś pisałem, że nadkwaśniałego piwa nie należy wylewać, tylko wykorzystać w ten właśnie sposób.

      Comment

      • angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

        #4
        Zdecydowanie zgadzam się z Krzysiem. Mam jeszcze kilkanaście butelek, resztę z calej warki albo już zużyłem, albo rozdałem znajomym.
        Genialna sprawa. Do zastosowania wszędzie tam, dzie stosuje się ocet balsamiczny. A ponadto właśnie do marynowania mięs, np przed grillowaniem.
        Również do sałatek, dań z fetą, sałaty, ryb, sałatek owocowych i wielu, wielu innych dań.
        powtórzę więc apel Krzysia: NIE wylewajcie skwaśniałego piwa. Zabutelkujcie i używajcie.

        Comment

        • aMarcin
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.08
          • 152

          #5
          Jeśli już wiecie, że piwo posłuży za ocet, to dodajecie przy butelkowaniu jakiś surowiec do refermentacji ?

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #6
            Kurde jaki ja głupi byłem, nie pomyślałem że można używać do marynaty, a kilkanaście flaszek lekko skwaśniałego koźlaczka się narobiło i poszło w kanał a jakie dobre było by mięsko i do tego z procentami
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              W occie też masz procenty.
              Refermentacja nie jest potrzebna, ale ja zawsze się łudzę, że jeszcze będzie z tego piwo a ten kwasek to tylko mi sie wydaje...

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Petitpierre
                Mort Subite, Mort Subite Oude Kriek Lambic
                Petitpierre
                Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.

                Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...
                2022-09-13, 10:41
              • Petitpierre
                23-25.07.2021, Rzeszów, V Rzeszowski Festiwal Piwa
                Petitpierre
                Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
                2021-07-24, 08:50
              • ART
                Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                ART
                Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                2024-10-19, 21:08
              • darekd
                L'Olmaia, Amber Ale
                darekd
                Kraftowy browar z toskańskiego Montepulciano (czyli winnego regionu), którego historia sięga 2004 r.

                6% alk.
                Chmiel to East Kent Golding

                Aromat - czerwone owoce (wiśnia, ciut porzeczki), trochę ciemnych słodów i biszkoptu. Nic z brytjeskich chmielowej trawiastości...
                2024-08-05, 21:49
              • Petitpierre
                2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
                Petitpierre
                Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
                2024-07-07, 17:28
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...