Przegryź sobie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #1

    Przegryź sobie

    Przegryź sobie
    ...

    2010-08-19, ostatnia aktualizacja 2010-08-19 17:31:20.0

    Piwo piwem, ale jeść też trzeba. Aby złocisty napój lepiej smakował, musimy odpowiednio zakąsić. Chipsy, orzeszki, chrupki - dobre, ale kiedyś się znudzą. Dobra zakąska, jest równie ważna jak dobre piwo. Oto nasze propozycje na podjadanie przy piwie.
    Piwny utopenec

    Czesi znają się nie tylko na piwie. W czeskiej hospodzie dostaniemy cały asortyment piwnych przekąsek. Smażone i marynowane sery, ale również bardzo popularny utopenec (l.mn. utopence). Utopenec, czyli topielec, to marynowana w occie kiełbasa z dodatkiem warzyw. Kiełbasę kroi się wzdłuż, dodaje pokrojoną w krążki cebulę, kawałki papryki i ogórków. Następnie zalewa się wszystko marynatą przyrządzoną z octu, wody, soli i cukru, ziela angielskiego i liści laurowych. Aby jednak nadać przekąsce charakterystyczny smak Czesi do zalewy dodają również musztardę, keczup, sos sojowy lub sos worcestershire. Kiełbasę można zastąpić również parówkami, serdelkami lub frankfurterkami. Po przygotowaniu utopenców słoik odstawia się w chłodne miejsce (ale lodówka nie jest wskazana). Dobrze, żeby przekąska postała tam tydzień, najlepiej dwa. Oczywiście można pokusić się o ekspresową wersję przekąski, jednak jej smak jest o wiele gorszy.

    Utopence

    3 szklanki wody

    1 szklanka octu

    10 ziaren czarnego pieprzu

    6 ziaren ziela angielskiego

    2 listki laurowe

    1 kilogram serdelków lub małych kiełbasek

    1 łyżeczka soli

    0.5 łyżeczki cukru

    4 ząbki czosnku

    4 duże cebule

    2 czerwone papryki

    2 papryczki chili (opcjonalnie)

    10 pomidorków cherry

    Przygotuj zalewę: w garnku wymieszaj wodę, ocet, sól, cukier. Zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Kiełbaski obierz i przekrój wzdłuż. Cebulę obierz i posiekaj w krążki. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Przygotuj dwa litrowe słoiki. Na dnie każdego ułóż ziarna pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Następnie ułóż naprzemiennie warstwy cebuli, kiełbaski, paprykę oraz pomidorki. Na wierzchu ułóż czosnek i papryczkę chili. Słoiki zalej letnią zalewą i zakręć. Odstaw na dwa tygodnie w chłodne miejsce. Podawaj z chlebem i piwem!

    Cebula Bahji

    Bahji w kuchni indyjskiej to określenie na warzywa w cieście smażone w głębokim tłuszczu (inna nazwa pakora). Najczęściej jest to cebula, która podawana jest jako przekąska lub dodatek do innych dań. Kawałki cebuli pokrywa warstwa ciasta z mąki ryżowej oraz mąki z ciecierzycy. Ciasto doprawia się ziołami, kurkumą lub chili. Takie pikantne krążki to również idealny dodatek do piwa.

    2 duże cebule

    1 jajko

    1 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki uniwersalnej

    1/2 łyżeczki kuminu

    szczypta pieprzu cayenne

    2 łyżki świeżej posiekanej kolendry

    olej do smażenia woda

    Cebule przekrój na pół i pokrój w wiórka o grubości ok. pół centymetra. Mąkę wymieszaj z jajkiem, dodaj wodę (tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Dodaj przyprawy i odstaw ciasto na 15 minut. Następnie zanurz cebule w cieście i odstaw je na 5 minut. W rondelku rozgrzej tłuszcz (ok. 2.5 cm wysokości garnka). Zanurz cebule i smaż z obydwu stron na złoto.

    Chrupiące krewetki w migdałowym cieście

    Złociste krewetki podkreślą smak niejednego piwa. Smażone w głębokim tłuszczu swą chrupkość zawdzięczają grubej warstwie ciasta pokrytej kruszonymi i uprażonymi migdałami.

    0.5 kg krewetek

    2 jajka

    1/4 szklanki śmietany

    1/2 szklanki mąki

    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

    1/2 łyżeczki mielonego imbiru

    1 szklanka uprażonych i pokruszonych płatków migdałowych

    olej do smażenia

    szczypta pieprzu cayenne

    szczypta soli

    Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj jajka, śmietanę, mąkę, czosnek, sól, pieprz cayenne oraz imbir. Świeże krewetki obierz ze skorup, mrożone należy wcześniej rozmrozić. Następnie zanurz je w cieście. Do głębokiego talerza przesyp płatki migdałowe. Każdą z krewetek obtocz w migdałach. Następnie przełóż na rozgrzany na patelni olej i smaż, aż krewetki będą złociste.

    Parmezanowe paluszki

    Klasyka, ale w nowym wydaniu. Włoskie paluszki zapiekane z parmezanem i posypane sezamem. Przydadzą się jako przekąska, którą można przechować na dłużej albo zabrać na piknik.

    Przepisy kulinarne, porady, wiadomości. Proste przepisy na dania obiadowe, zupy, sałatki. Dania mięsne i wegetariańskie. Proste ciasta, wypieki. Desery domowej roboty. Przepisy na wielkanoc, boże narodzenie i inne święta. Poznaj nowe przepisy na pyszne dania. Haps.pl
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #2
    Utopence z kiełbasy?

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #3
      Pewnie mieli na myśli ciut lepsze parówki
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • pebejot
        Pszczyna, Rynek 16, Brovar 16
        pebejot
        Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
        Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
        Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością...
        2022-06-21, 13:02
      • pebejot
        Głowno, Plac Wolności 11/13, Restauracja&Pizza Sami Swoi
        pebejot
        W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
        Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa...
        2020-06-15, 16:39
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • heckler
        Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
        heckler
        Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
        2025-01-31, 11:11
      • pebejot
        Rožmberk nad Vltavou, Pivovar Rožmberk
        pebejot
        Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
        Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.

        Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
        2024-12-31, 11:40
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...