Przepis ze portalu gazeta.pl, który znalazł się w artykule restauratorki Agnieszki Kręglickiej:
Kurczak grillowany na puszce piwa
Pomysł na pieczonego kurczaka wymyślony jak podaje autorka przez obywateli USA.
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 puszka (0,5 l) jasnego piwa
- przyprawy + oliwa (ew. olej), sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1) Na dzień przed pieczeniem należy przygotować kurczaka. Usunąć podroby, szyję i natrzeć go przyprawami. Mieszance przypraw można nadawać charakter:
- śródziemnomorski (oregano, tymianek, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego, czosnek, oliwa)
- bliskowschodni (kumin, chili, słodka papryka, czosnek, oliwa),
- północnoafrykański (kumin, mielony imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, masło)
- azjatycki (sos sojowy, świeży imbir, pieprz syczuański, czosnek, olej).
Kurczaka należy natrzeć z zewnątrz i od środka. Nadwyżkę niewykorzystanej mieszanki przypraw zachować na następny dzień.
2) W dniu grillowania przygotować schłodzoną puszkę jasnego piwa. Otworzyć, odlać połowę zawartości i zrobić kilka dodatkowych dziur (na górze). Następnie wsypać do puszki resztki mieszanki przypraw z poprzedniego dnia.
3) Rozgrzać węgle na rożnie. Zamarynowanego kurczaka osadzić pionowo na puszce, która razem z nogami ma stworzyć stabilny trójnóg. Następnie rozgarnąć rozgrzane węgielki na grillu. W miejscu pustego miejsca postawić aluminiową tackę, na której należy umieścić kurczaka. Gdy "kurczak na puszce" znajdzie się na grillu, przykryć rożen pokrywką.
Po godzinie, półtorej można odkryć pokrywę i dosypać kilka brykietów. Po około 2 godzinach kurczak jest gotowy.
Kurczak grillowany na puszce piwa
Pomysł na pieczonego kurczaka wymyślony jak podaje autorka przez obywateli USA.
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 puszka (0,5 l) jasnego piwa
- przyprawy + oliwa (ew. olej), sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1) Na dzień przed pieczeniem należy przygotować kurczaka. Usunąć podroby, szyję i natrzeć go przyprawami. Mieszance przypraw można nadawać charakter:
- śródziemnomorski (oregano, tymianek, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego, czosnek, oliwa)
- bliskowschodni (kumin, chili, słodka papryka, czosnek, oliwa),
- północnoafrykański (kumin, mielony imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, masło)
- azjatycki (sos sojowy, świeży imbir, pieprz syczuański, czosnek, olej).
Kurczaka należy natrzeć z zewnątrz i od środka. Nadwyżkę niewykorzystanej mieszanki przypraw zachować na następny dzień.
2) W dniu grillowania przygotować schłodzoną puszkę jasnego piwa. Otworzyć, odlać połowę zawartości i zrobić kilka dodatkowych dziur (na górze). Następnie wsypać do puszki resztki mieszanki przypraw z poprzedniego dnia.
3) Rozgrzać węgle na rożnie. Zamarynowanego kurczaka osadzić pionowo na puszce, która razem z nogami ma stworzyć stabilny trójnóg. Następnie rozgarnąć rozgrzane węgielki na grillu. W miejscu pustego miejsca postawić aluminiową tackę, na której należy umieścić kurczaka. Gdy "kurczak na puszce" znajdzie się na grillu, przykryć rożen pokrywką.
Po godzinie, półtorej można odkryć pokrywę i dosypać kilka brykietów. Po około 2 godzinach kurczak jest gotowy.
Comment