Przy piwie o Yerba mate
Collapse
X
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW. -
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
a pijecie w tykwie? Bo jakoś takoś mocno snobistyczne mi się to wydaje Paragwajscy Indianie ze złotymi słomkami?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
No wiem, ale się to razem kumuluje - że niby po indiańsku-paragwajsku pijemy w tykwach, ale najlepiej obitych niklem żeby nie pękały, a do tego "oryginalna brazylijska bombilla kąpana w złocie"...
Dobra troszkę poczytałem i słomka jest chyba konieczna.
Tykwę kupię za rok jak się zesnobuję...
A co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/item770812580_...bambusowa.html ?Last edited by Seta; 2009-10-09, 10:57.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
To zależy czego od yerby oczekujesz Obiektywnie yerba nie jest smaczna ale jeśli lubisz trawiaste/dymne smaki to powinna Ci zasmakować. Są yerby słabsze i mocniejsze w smaku czy działaniu (to nie zawsze idzie w parze). Sam pije Nobleze Gauche Molienda (niebieska). A pijam w tykwie, drewnie cytrynowym lub palo santo. Jeśli chodzi o bombille bambusowe to nic nie mogę powiedzieć na ich temat bo nie korzystałem.Comment
-
Bambusowych nie polecają na forach o yerba mate. Ja mam taką http://www.allegro.pl/item766676872_...erba_mate.html od tego sprzedawcy. Niech Ci wymieni tę bambusową na nierdzewkę i będzie OK.
Cytrusowe yerby są bardzo fajne na zimno, szczególnie latem. Prawie jak piwoComment
-
Ja zaczynałem od yerb smakowych ew na początek może zacznij od "suave" (delikatne w smaku). Z mojej perspektywy brazylijskia erva mate np Laranjeiras z limonka tez jest niezła (mało goryczy) ale uwaga - jest b.pylista. Ze sprzętu to wystarczy bombilla, ale nie bambusowa (z tej się ciężko pije).Comment
-
Ja tam nie wiem, Dostałem od mamy yerba mate konfekcjonowaną przez Francuzów, zakupioną w eko-sklepie w Bydgoszczy. 5 bądź 7 zł za 100 gramów, o ile dobrze pamiętam. Zalecają 2g suszu na 100 ml wrzątku. Zalewa się toto wrzątkiem, odstawia do zaprzenia aż susz opadnie na dno i pije znad osadu, bez żadnych akcesoriów. Mnie to cieszy wystarczająco (dodam, że nie jestem fanem herbat czarnych, lubię tylko tanie, szczególnie Posti, a od Liptona w górę mnie odrzuca).Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Od 2ch tygodni pijam yerbę. Kupiłem w pasażu w lubelskim Tesco 100g za 7zł. W nazwie ma "green" i tyle o niej wiem. Zalecają zalewanie dwóch łyżeczek na filiżankę, woda 80*C. Piłem już z sześciu. Ostatnio kupiłem w Biedronce filtry do herbaty (2zł za 50szt) i nawet wygodnie się ich używa. Chyba jednak docelowo sobie sprawię bombillę (o ile nie dostanę na Święta ).
Podziękowania dla wszystkich, którzy mnie namówili. Bardzo fajna sprawa.
Dodawał ktoś yerbę do piwa? Wydaje mi się, że może być świetnym uzupełnieniem chmielu. Na pewno spróbuję, tylko ile na 20l?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
O ile dobrze pamiętam to ten green to straszny cieńkusz. Ale masz tendencję wzrostową. Tylko patrzeć jak zaczniesz łoić prawdziwie męskie yerby co to przy pierwszym zalaniu (a właściwie to drugim, wszak pierwsze wypija św. Tomasz) wykrzywia gębęComment
-
Yerbą zastąpiłem od kilku lat kawę. Do Yerby, konkretnie brazylijskiej (renomę mają raczej inne np argentyńska, paragwajska, ale mi one mniej smakują) stosuję różne dodatki, np dodaję Rooibusha, czystego, lub dodając trawę cytrynową, albo w wersji Kalahari (Rooibush z trawą cytrynową, pestki pomarańczy, kwiat malwy). Wszystko kwestia smaku i własnych upodobań.Comment
Comment