Przy piwie o Yerba mate

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MaszynaDoPiwa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.03
    • 27

    #61
    Nigdy nie próbowałem nic innego jak kawa. Co możecie mi polecić na pierwszy raz ? ;>

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaszynaDoPiwa Wyświetlenie odpowiedzi
      Nigdy nie próbowałem nic innego jak kawa. Co możecie mi polecić na pierwszy raz ? ;>
      Czysty smak > Pajarito
      Z dodatkami > Cruz de Malta: Menta Limon
      Zresztą w wersji mięta+cytryna jest także Pajarito.
      Last edited by Pendragon; 2011-06-06, 18:17.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • unkel
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.08
        • 244

        #63
        Ze zwykłych to polecam coś z trójki: Pajarito, Rosamonte, Nobleza Gaucha Molienda.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #64
          Mój pierwszy kontakt (w domu, bo całkiem pierwszy to w herbaciarni) z YM to właśnie Rosamonte. Gdyby nie fakt, że zamówiłem od razu kilka kg różnych gatunków, to byłby to mój pierwszy i ostatni. Nie polecam, chyba że dla palacza, bo w smaku czuć mocny i bardzo wyraźny posmak tytoniu.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #65
            Napar z petów... jak to mówi Cejrowski. Ale czy piłeś kiedyś napar z petów?
            Rosamonte jest dobra na początek albo chyba jeszcze delikatniejsza La Merced. Susz ma trochę z zapachu tytoniu ale w smaku ani trochę. Trzeba sobie postanowić, że wytrzymam tydzień, potem zostaniesz mat`eistą do końca życia

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #66
              No ja w Rosamonte czuje właśnie w smaku. Ale to były początki. Dam jej jeszcze szansę.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #67
                No to daję Rosamonte ostatnią szansę - właśnie zaparzyłem. Nie jestem już ortodoksem. Tykwa to tylko ładnie wygląda, ale skoro przecieka, to sobie postoi jako ozdoba. Jakiś czas temu podpatrzyłem u znajomego, że do mate używa zaparzacza do kawy, (w tym stylu: http://www.smak-kuchni.pl/pokaz_zdje...iar=true&img=1).
                Też na niego przeszedłem, sprawdza się znakomicie.
                Last edited by Pendragon; 2011-06-09, 12:50.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Holy-Grail
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.06
                  • 320

                  #68
                  Tykwa przecieka, zaparzacz do kawy, ech....

                  A kufel ciężki, na pokalach zacieki, więc piwo z plastikowego kubka.

                  Pozostanę ortodoksem, bo bez tej otoczki, to wszystko się w fast food zamienia!

                  Comment

                  • unkel
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.08
                    • 244

                    #69
                    Zaparzacz do kawy? Nie ma żadnej różnicy w smaku? Ile więcej się wsypuje na taki cały zaparzacz?

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika unkel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zaparzacz do kawy? Nie ma żadnej różnicy w smaku? Ile więcej się wsypuje na taki cały zaparzacz?
                      A czemu niby miałoby się więcej lub mniej sypać? Różnica w smaku? Jeśli już to na plus, bo tłokiem można małe podciśnienie wywołać No i w końcu koniec z kawałkami liści w ustach, z którymi chyba tylko najlepsza bombilla daje sobie radę, taka która posiada siateczkę podobną do tej z zaparzacza.

                      A co do Rosamonte, to nawet mi smakowała, czyli kwestia przyzwyczajenia. A może jednak metody picia?

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • unkel
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.08
                        • 244

                        #71
                        A bo ja prosty jestem to za bardzo nie wiem jak takie urządzenie działa

                        Comment

                        • LeoxxX
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 224

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          No i w końcu koniec z kawałkami liści w ustach, z którymi chyba tylko najlepsza bombilla daje sobie radę, taka która posiada siateczkę podobną do tej z zaparzacza.


                          Ja mam zwykła za 15zyla na stałe przymocowanym "cedzakiem" i żadnych listków nie ma, nawet w typowo liściastej yerbie

                          Comment

                          • Dwarfen
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.04
                            • 72

                            #73
                            Bardzo lubie Yerba Mate bez dodatków,bez cukru i piwo mocno chmielone z mocną goryczką.Oba te napoje doskonale sie uzupełniają

                            Comment

                            • jarekb11
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.06
                              • 46

                              #74
                              Witam .
                              Od kilku lat pijam mate (od czasu do czasu) , próbowałem kilku gatunków ale najbardziej smakuje mi "cruz de malta" elaborada (same listki bez palitos)
                              Zaczynałem od zwykłej tykwy celebazy ale wystąpiły kłopoty z przechowywaniem więc długo zastanawiałem sie nad jakimś matero z ceramiki ale stanęło w końcu na .... Tykwa porongo
                              Jestem z wyboru naprawde zadowolony.Nie mam z nim żadnych kłopotów ,nie pęka .
                              Oczywiście na forum "Yerbowym" polecali matero z palo sato ,bo jest "the best" ale mi sie nie podoba. Małe,drogie i w ogule.
                              Co do Bombili polecam nierdzewkę La mulata

                              Comment

                              • gwzd
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2012.01
                                • 622

                                #75
                                Pijam praktycznie tylko Rosamonte i bardzo ją cenię. Żadnych posmaków/aromatów tytoniu nie wyczuwam, mimo że nie palę, więc do zapachu petów przywyknąć nie mogłem. Zresztą umówmy się - to nie jest trunek, który pije się głównie dla walorów smakowych.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X