Nigdy nie próbowałem nic innego jak kawa. Co możecie mi polecić na pierwszy raz ? ;>
Przy piwie o Yerba mate
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaszynaDoPiwa Wyświetlenie odpowiedziNigdy nie próbowałem nic innego jak kawa. Co możecie mi polecić na pierwszy raz ? ;>
Z dodatkami > Cruz de Malta: Menta Limon
Zresztą w wersji mięta+cytryna jest także Pajarito.Last edited by Pendragon; 2011-06-06, 18:17.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Mój pierwszy kontakt (w domu, bo całkiem pierwszy to w herbaciarni) z YM to właśnie Rosamonte. Gdyby nie fakt, że zamówiłem od razu kilka kg różnych gatunków, to byłby to mój pierwszy i ostatni. Nie polecam, chyba że dla palacza, bo w smaku czuć mocny i bardzo wyraźny posmak tytoniu.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Napar z petów... jak to mówi Cejrowski. Ale czy piłeś kiedyś napar z petów?
Rosamonte jest dobra na początek albo chyba jeszcze delikatniejsza La Merced. Susz ma trochę z zapachu tytoniu ale w smaku ani trochę. Trzeba sobie postanowić, że wytrzymam tydzień, potem zostaniesz mat`eistą do końca życia
Comment
-
-
No ja w Rosamonte czuje właśnie w smaku. Ale to były początki. Dam jej jeszcze szansę.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
No to daję Rosamonte ostatnią szansę - właśnie zaparzyłem. Nie jestem już ortodoksem. Tykwa to tylko ładnie wygląda, ale skoro przecieka, to sobie postoi jako ozdoba. Jakiś czas temu podpatrzyłem u znajomego, że do mate używa zaparzacza do kawy, (w tym stylu: http://www.smak-kuchni.pl/pokaz_zdje...iar=true&img=1).
Też na niego przeszedłem, sprawdza się znakomicie.Last edited by Pendragon; 2011-06-09, 12:50.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika unkel Wyświetlenie odpowiedziZaparzacz do kawy? Nie ma żadnej różnicy w smaku? Ile więcej się wsypuje na taki cały zaparzacz?
A co do Rosamonte, to nawet mi smakowała, czyli kwestia przyzwyczajenia. A może jednak metody picia?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNo i w końcu koniec z kawałkami liści w ustach, z którymi chyba tylko najlepsza bombilla daje sobie radę, taka która posiada siateczkę podobną do tej z zaparzacza.
Ja mam zwykła za 15zyla na stałe przymocowanym "cedzakiem" i żadnych listków nie ma, nawet w typowo liściastej yerbie
Comment
-
-
Witam .
Od kilku lat pijam mate (od czasu do czasu) , próbowałem kilku gatunków ale najbardziej smakuje mi "cruz de malta" elaborada (same listki bez palitos)
Zaczynałem od zwykłej tykwy celebazy ale wystąpiły kłopoty z przechowywaniem więc długo zastanawiałem sie nad jakimś matero z ceramiki ale stanęło w końcu na .... Tykwa porongo
Jestem z wyboru naprawde zadowolony.Nie mam z nim żadnych kłopotów ,nie pęka .
Oczywiście na forum "Yerbowym" polecali matero z palo sato ,bo jest "the best" ale mi sie nie podoba. Małe,drogie i w ogule.
Co do Bombili polecam nierdzewkę La mulata
Comment
-
-
Pijam praktycznie tylko Rosamonte i bardzo ją cenię. Żadnych posmaków/aromatów tytoniu nie wyczuwam, mimo że nie palę, więc do zapachu petów przywyknąć nie mogłem. Zresztą umówmy się - to nie jest trunek, który pije się głównie dla walorów smakowych.
Comment
-
Comment