Metka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • emes
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 4275

    #16
    Ileś lat temu metka łososiowa bardzo mi smakowała i też jak wiele osób myślałem, że ma w sobie łososia. Dziś metki ze zwykłego sklepu czy marketu bym nie tyle co nie kupił, ale nawet nie wziął za darmo. W marketowych metkach jest nawet poniżej 40 % mięsa, reszta to chemia. Metka łososiowa według tradycyjnego przepisu powinna być wędzona, ta w marketach nigdy nie była nawet w pobliżu wędzarni. "Wędzenie" takiej metki przypomina proces nakładania lakieru na blachy auta, spryskuje się sztucznym aromatem, po którym wydaje się , że metka była wędzona. Prawdziwa metka, np łososiowa nie mająca w sobie nic sztucznego i naprawdę wędzona w wędzarni kosztuje ok 15-25 złotych za kilogram. Teraz porównajcie sobie po jakich cenach widzicie te metki z marketach.

    Comment

    • YouPeter
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 2379

      #17
      Jestem z miasta, w którym chodzi się na nogach, a nie pieszo i wychodzi na pole, a nie na dwór i też nie wiem co to jest metka
      Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
        Jestem z miasta, w którym chodzi się na nogach, a nie pieszo i wychodzi na pole, a nie na dwór i też nie wiem co to jest metka
        Ale z Huty go Twojego miasta to już "z buta" chłopaki chodzą

        Comment

        • Latarnik
          Premium Lamplighter
          🥛🥛🥛🥛
          • 2004.06
          • 5030

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
          Jestem z miasta i wychodzę na pole
          Przecież to się wzajemnie wyklucza
          5450 kapsli z wypitych piw
          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

          Comment

          • crocco
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.12
            • 590

            #20
            Metka wędzona i tatarska pewnego producenta z mojego miasta jest najlepsza.Nic nie trzeba doprawiać.

            Comment

            • iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.08
              • 6720

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedzi
              Metka wędzona i tatarska pewnego producenta z mojego miasta jest najlepsza.Nic nie trzeba doprawiać.
              No to zrób kryptoreklamę i podaj nazwę - chętnie spróbuję, bo metki wszelakie (poza sojowymi) lubię...
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

              Comment

              • crocco
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.12
                • 590

                #22
                Haga-robią różny badziew wędliniarski ale w tym mają mistrza.

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9790

                  #23
                  Moim zdaniem każdą metkę po rozsmarowaniu na razowcu (ze słonecznikiem ) trzeba posolić i popieprzyć (najlepiej grubo mieloną solą & pieprzem). Jak trafię "Hagę", to zo-ba-cy-my...

                  Comment

                  • tfur
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2006.05
                    • 1311

                    #24
                    skoro metka jest dla pakerów
                    (znam i mogę zjeść,
                    pochodzenie mam wschodnio-odzyskane),
                    to dla kogo jest palcówka?
                    no?
                    veni, emi, bibi

                    Comment

                    • crocco
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.12
                      • 590

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Moim zdaniem każdą metkę po rozsmarowaniu na razowcu (ze słonecznikiem ) trzeba posolić i popieprzyć (najlepiej grubo mieloną solą & pieprzem). Jak trafię "Hagę", to zo-ba-cy-my...
                      Ich tatarskiej naprawdę nie trzeba chyba,że lubisz spieczone podniebienie.

                      Comment

                      • jawaw7
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.05
                        • 68

                        #26
                        No to chyba będę musiał się wybrać do Rybnika albo Wodzisławia, żeby sprawdzić najlepszą metkę na tym padole.

                        Swoją drogą mieszkam od urodzenia w okolicy, a firmy nie znam. Tatara uwielbiam i jadam, kiedy tylko nadarzy się okazja, a firmy zupełnie nie kojarze...

                        Comment

                        • crocco
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.12
                          • 590

                          #27
                          Też bym jej nawet nie reklamował ze względu na ludzi którzy tam władają i układy.Mam ich 800m od siebie.

                          Comment

                          • barthez
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.07
                            • 367

                            #28
                            U mnie metka jest właściwie w każdym mięsnym, z jakością niestety różnie to bywa, można trafić na egzemplarze nie do przeżucia. Natomiast ogólnie rzecz biorąc bardzo sobie cenię ten rodzaj wędliny. Jeśli chodzi o producentów to niezła jest metka od Spychalskich lub metka wędzona GS Pruszcz (regionalni producenci), inne trudno mi polecić, bo naprawdę różnie to bywa.
                            Last edited by barthez; 2012-01-04, 16:03.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X