Ileś lat temu metka łososiowa bardzo mi smakowała i też jak wiele osób myślałem, że ma w sobie łososia. Dziś metki ze zwykłego sklepu czy marketu bym nie tyle co nie kupił, ale nawet nie wziął za darmo. W marketowych metkach jest nawet poniżej 40 % mięsa, reszta to chemia. Metka łososiowa według tradycyjnego przepisu powinna być wędzona, ta w marketach nigdy nie była nawet w pobliżu wędzarni. "Wędzenie" takiej metki przypomina proces nakładania lakieru na blachy auta, spryskuje się sztucznym aromatem, po którym wydaje się , że metka była wędzona. Prawdziwa metka, np łososiowa nie mająca w sobie nic sztucznego i naprawdę wędzona w wędzarni kosztuje ok 15-25 złotych za kilogram. Teraz porównajcie sobie po jakich cenach widzicie te metki z marketach.
Metka
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedziJestem z miasta, w którym chodzi się na nogach, a nie pieszo i wychodzi na pole, a nie na dwór i też nie wiem co to jest metka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedziJestem z miasta i wychodzę na pole5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedziMetka wędzona i tatarska pewnego producenta z mojego miasta jest najlepsza.Nic nie trzeba doprawiać.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem każdą metkę po rozsmarowaniu na razowcu (ze słonecznikiem ) trzeba posolić i popieprzyć (najlepiej grubo mieloną solą & pieprzem). Jak trafię "Hagę", to zo-ba-cy-my...
Comment
-
-
No to chyba będę musiał się wybrać do Rybnika albo Wodzisławia, żeby sprawdzić najlepszą metkę na tym padole.
Swoją drogą mieszkam od urodzenia w okolicy, a firmy nie znam. Tatara uwielbiam i jadam, kiedy tylko nadarzy się okazja, a firmy zupełnie nie kojarze...
Comment
-
-
U mnie metka jest właściwie w każdym mięsnym, z jakością niestety różnie to bywa, można trafić na egzemplarze nie do przeżucia. Natomiast ogólnie rzecz biorąc bardzo sobie cenię ten rodzaj wędliny. Jeśli chodzi o producentów to niezła jest metka od Spychalskich lub metka wędzona GS Pruszcz (regionalni producenci), inne trudno mi polecić, bo naprawdę różnie to bywa.Last edited by barthez; 2012-01-04, 16:03.
Comment
-
Comment