Kuchnia śląska

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marmur
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.01
    • 56

    Kuchnia śląska

    Czy znajdą się tu miłośnicy klasycznego górnośląskiego obiadu tj. gumiklyjzy, wołarolada i modro kapusta, a po polsku kluski śląskie, rolada wołowa i kapusta czerwona gotowana. Dodam przepis na gumiklyjzy (ściąga z neta lebra mam )

    Gumiklyjzy:

    Składniki :

    Kartofle - ok. 2 kg
    Mąka kartoflana - ok. 25-30 deka

    1.Kartofle obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części.

    2. Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków.Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej).Formujemy kluski,robimy dziurkę (miejsce na sos ;-)) ) .

    3.Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.Kluska musie być miękka jednolita zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
    "Jak tam było, tak tam było,
    Ale jeszcze nigdy tak nie było,
    Żeby jakoś nie było."
  • kibi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 1875

    #2
    A co z tą 1/4 odłożoną na bok?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      O to samo chciałam zapytać
      Takie pyzy jeszcze lepsze są z nadzieniem mięsnym, mniam.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Takie kluski to też w Wielkopolsce. Kluski z dziurką po prostu.

        Czy na całym Śląsku takie jadają to trzeba by sprawdzić.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Mafar
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.04
          • 1262

          #5
          Jada się też ciemne kluski .
          Trzeba dodać do przeciśniętych kartofli , dwa starte surowe kartofle
          Polakom gratulujemy Brackiego

          Gdy rozum śpi budzą się demony

          Comment

          Przetwarzanie...
          X