Ostatnio wpadłem w prawdziwy szał porterowy i próbuję każde ciemne piwo, jakie znajdę w lokalnych sklepach i tak się zastanawiałem, co może posłużyć jako zakąska do takich browarków, żeby jedno z drugim współgrało?
Co polecacie do porterów?
Collapse
X
-
Ciemne piwo to nie tylko portery
Jak smakuje piwo to po co zniekształcać smak dodatkami, na częściej wysokokalorycznymi
A ile mamy tych porterów? Cieszyn, Witnica, Amber, Krajan, Ciechan, Zduńska Wola, Kormoran i Fortuna. Faktycznie, szaleństwoOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-11-26, 09:57.
-
-
-
Same merytoryczne odpowiedzi na temat
Też często piję portery, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym. Mi się nieraz zdarzało pić portera przy wędzonym pstrągu i nieraz mi współgrało, nieraz nie. Nie wiem od czego to zależy.
Sensor mógłby się wypowiedzieć (jeśli zagląda nieraz na forum), na pewno zna kilka fajnych przekąsek do takich piw.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szemron Wyświetlenie odpowiedziDostępne w lokalnych sklepach nie znaczy, że tylko polskie.
(...).
Masz na myśli porter z Litwy i Ukrainy? Dość słabi są to reprezentanci gatunku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szemron Wyświetlenie odpowiedziszał porterowy
Proponowałbym więc jako zakąskę popróbować: gorzką czekoladę, cukierki toffi, suszone śliwki, rodzynki.Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2010-11-26, 09:56.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziAromaty portera bałtyckiego to: czekolada, kawa, lukrecja, toffi, suszone owoce.
Proponowałbym więc jako zakąskę popróbować: gorzką czekoladę, cukierki toffi, suszone śliwki, rodzynki.
Do portera pasuje najlepiej golonka, a jak jeszcze sama golonka jest robiona w porterze to wtedy orgazm w gębie gwarantowanyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziDo portera pasuje najlepiej golonka, a jak jeszcze sama golonka jest robiona w porterze to wtedy orgazm w gębie gwarantowany
Ale jak chcesz. Zamiast bawić się w szukanie zagrychy lepiej zrobić porterówkę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziCiemne piwo to nie tylko portery
Jak smakuje piwo to po co zniekształcać smak dodatkami, na częściej wysokokalorycznymi
A ile mamy tych porterów? Cieszyn, Witnica, Amber, Krajan, Ciechan, Zduńska Wola, Kormoran i Fortuna. Faktycznie, szaleństwo
Comment
-
-
Proszę nie rozpieprzyć potencjalnie fajnego wątku ustaleniami czy jest dużo mało porterów w Polsce, czy są bałtyckie czy nie, czy komuś pasuje łączenie piwa z jedzeniem czy nie, bo to w tym wątku są kwestie poboczne, skupmy się na tym co pasuje idealnie do portera. Albo na odwrót do jakich dań/kulinariów pasuje porter.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-11-26, 10:52.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziPokaż mi inny kraj w Europie z tyloma porterami.
Malo tego, mamy wraz z rosjanami najwieksza ilśc porterów z ekstraktem w przedziale 18-22%.
Większość "zachodnich" porterów to po prostu ciemne piwa, z naszymi porterami bałtyckimi czy a'la bałtyckimi nie mającymi nic wspólnego .
I żeby być w temacie:
pieczeń z chrzanem i pieczone ziemniaczkiOstatnia zmiana dokonana przez becik; 2010-11-26, 10:54.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Nic nie pasuje do Portera.Albo się je albo pije.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziNic nie pasuje do Portera.Albo się je albo pije.
Nie wiem jak inni, ale ja lubię zarówno jeść jak i pić.
Najlepiej dobre jedzenie popijać czymś dobrym.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziJest jeszcze Łódź, Okocim, Cornelius i restauracyjne. Jak na rynek Polski całkiem sporo. Pokaż mi inny kraj w Europie z tyloma porterami.
Comment
-
Comment