Oj, oj, oj. Ale czy ja mówię, że ja wina destyluję albo inne alkohole powstałe w wyniku fermentacji? Pyszny calvados wychodzi przez przedestylowanie mieszaniny spirytusu ze świeżym sokiem jabłkowym. I jak pewnie zauważyłeś, nijak ma się moja produkcja destylatów do zapisu:
1) zasady wykonywania działalności gospodarczej w za kresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych oraz obrotu tymi napojami;
2) (...)
2. Przepisów ustawy nie stosuje się do napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu.
3. Napoje spirytusowe, o których mowa w ust. 2, nie mogą być wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej.
2) (...)
2. Przepisów ustawy nie stosuje się do napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu.
3. Napoje spirytusowe, o których mowa w ust. 2, nie mogą być wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej.
Comment