pstrąg w porterze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 36

    pstrąg w porterze

    niestety nie pamiętam źródła, więc nie mogę oddać honoru autorowi, a należałoby mu się

    2 pstrągi
    butelka portera
    łyżka cukru
    ok. 2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    liście laurowe, ziele angielskie
    łyżka masła
    2-3 cebule

    Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, pozbawić główki. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na parę godzin do lodówki.
    Wrzucić go na patelnię, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą, cebulę włożyć też do brzuszka. Opruszyć nieco mąką, dodać kilka listków laurowych, trochę ziela angielskiego. Zalać porterem, wrzucić łyżkę masła, cukier. Dusić pod przykryciem aż pstrąg będzie gotowy, co jakiś czas go odwracać, bardzo ostrożnie. Potem dodać jeszcze trochę mąki, rozetrzeć ewentualne grudki.

    Sos powinien być ciężki i pieprzny, co daje super efekt w połączeniu z delikatnym smakiem pstrąga.
  • Zbyszek37
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.04
    • 8

    #2
    Jestem fanem pstrąga, więc przepis się przyda, przy najbliższej okazji przyrządzę i spałaszuję dzięki kolego

    Jakiego użyć porterka? Robi to jakąś różnicę?

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zbyszek37 Wyświetlenie odpowiedzi

      Jakiego użyć porterka? Robi to jakąś różnicę?

      W smaku ^^

      Comment

      • artur77
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 36

        #4
        @Zbyszek37, przepraszam dopiero zauwazyłem Twoje pytanie - raczej wszystko jedno jaki porter, byle nie tragiczny. I tak dorzucasz sporo przypraw. A lepiej mieć dobry, bo zawsze przy gotowaniu lepszy zapach i trochę można sobie przy okazji odlać na boku...

        pozdr.

        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          #5
          Tak jak wino dodajesz takie piwo które lubisz. Błędem jest dodawanie do gotowania wina, którego się nie lubi.

          Comment

          • mroowas
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.10
            • 2

            #6
            A jakiego portera do tego możecie polecić? Przepis na pewno przydatny, przy najbliższej okazji skorzystam Dzięki

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #7
              Najlepiej Twój ulubiony.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              Przetwarzanie...
              X