niestety nie pamiętam źródła, więc nie mogę oddać honoru autorowi, a należałoby mu się
2 pstrągi
butelka portera
łyżka cukru
ok. 2 łyżki mąki
sól, pieprz
liście laurowe, ziele angielskie
łyżka masła
2-3 cebule
Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, pozbawić główki. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na parę godzin do lodówki.
Wrzucić go na patelnię, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą, cebulę włożyć też do brzuszka. Opruszyć nieco mąką, dodać kilka listków laurowych, trochę ziela angielskiego. Zalać porterem, wrzucić łyżkę masła, cukier. Dusić pod przykryciem aż pstrąg będzie gotowy, co jakiś czas go odwracać, bardzo ostrożnie. Potem dodać jeszcze trochę mąki, rozetrzeć ewentualne grudki.
Sos powinien być ciężki i pieprzny, co daje super efekt w połączeniu z delikatnym smakiem pstrąga.
2 pstrągi
butelka portera
łyżka cukru
ok. 2 łyżki mąki
sól, pieprz
liście laurowe, ziele angielskie
łyżka masła
2-3 cebule
Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, pozbawić główki. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na parę godzin do lodówki.
Wrzucić go na patelnię, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą, cebulę włożyć też do brzuszka. Opruszyć nieco mąką, dodać kilka listków laurowych, trochę ziela angielskiego. Zalać porterem, wrzucić łyżkę masła, cukier. Dusić pod przykryciem aż pstrąg będzie gotowy, co jakiś czas go odwracać, bardzo ostrożnie. Potem dodać jeszcze trochę mąki, rozetrzeć ewentualne grudki.
Sos powinien być ciężki i pieprzny, co daje super efekt w połączeniu z delikatnym smakiem pstrąga.
Comment