pstrąg w porterze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 36

    #1

    pstrąg w porterze

    niestety nie pamiętam źródła, więc nie mogę oddać honoru autorowi, a należałoby mu się

    2 pstrągi
    butelka portera
    łyżka cukru
    ok. 2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    liście laurowe, ziele angielskie
    łyżka masła
    2-3 cebule

    Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, pozbawić główki. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na parę godzin do lodówki.
    Wrzucić go na patelnię, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą, cebulę włożyć też do brzuszka. Opruszyć nieco mąką, dodać kilka listków laurowych, trochę ziela angielskiego. Zalać porterem, wrzucić łyżkę masła, cukier. Dusić pod przykryciem aż pstrąg będzie gotowy, co jakiś czas go odwracać, bardzo ostrożnie. Potem dodać jeszcze trochę mąki, rozetrzeć ewentualne grudki.

    Sos powinien być ciężki i pieprzny, co daje super efekt w połączeniu z delikatnym smakiem pstrąga.
  • Zbyszek37
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.04
    • 8

    #2
    Jestem fanem pstrąga, więc przepis się przyda, przy najbliższej okazji przyrządzę i spałaszuję dzięki kolego

    Jakiego użyć porterka? Robi to jakąś różnicę?

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zbyszek37

      Jakiego użyć porterka? Robi to jakąś różnicę?

      W smaku ^^

      Comment

      • artur77
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 36

        #4
        @Zbyszek37, przepraszam dopiero zauwazyłem Twoje pytanie - raczej wszystko jedno jaki porter, byle nie tragiczny. I tak dorzucasz sporo przypraw. A lepiej mieć dobry, bo zawsze przy gotowaniu lepszy zapach i trochę można sobie przy okazji odlać na boku...

        pozdr.

        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          #5
          Tak jak wino dodajesz takie piwo które lubisz. Błędem jest dodawanie do gotowania wina, którego się nie lubi.

          Comment

          • mroowas
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.10
            • 2

            #6
            A jakiego portera do tego możecie polecić? Przepis na pewno przydatny, przy najbliższej okazji skorzystam Dzięki

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3281

              #7
              Najlepiej Twój ulubiony.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                dadek
                Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                2024-04-24, 01:15
              • becik
                Goszów 14A, Raj Pstrąga
                becik
                Bardzo fajne i klimatyczne miejsce we wsi pod Stroniem Śląskim. Sporo miejsc na świeżym powietrzu, również grille. Na terenie znajdują się dwa nieduże stawy hodowlane z których jak sama nazwa wskazuje pochodzi główne menu - pstrąg przyrządzany na miejscu w wielu wariantach. Można tez...
                2020-08-19, 23:24
              • kaczka116
                Wąsosz, [Rebelia] Piwo do Pstrąga
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-08-15, 22:02
              • wasyll
                Karpacz, Konstytucji 3 Maja 45A, Browar Sowiduch
                wasyll
                Browar ulokowany na pierwszym piętrze dość dużego budynku. Wejście jak do mieszkania (przynajmniej to którym my weszliśmy), jednak po przekroczeniu progu ukazuje się na prawdę fajne wnętrze, które w sumie nie odbiega mocno od typowego restauracyjnego klimatu, ot karczma.

                Sama...
                2019-10-28, 19:38
              • darekd
                ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
                darekd
                Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

                "German Helles"

                Ekstr. 12%, alk. 4,9%

                Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
                2024-12-09, 02:23
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...