Oglądałem wczoraj na kuchnia.tv program "Gary Rhodes za stołem"
Poniżej przepis z odc. 9
"Składniki marynaty:
150 ml jasnego piwa
4 łyżki stołowe octu z cydru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 liść laurowy
gałązki świeżego tymianku
½ łyżeczki cukru demerara
Składniki dania:
4 śledzie (filety)
2-3 cebule, pokrojone w talarki
masło (do smarowania i smażenia)
sól i pieprz
25-50 g masła do sosu
porwane listki natki
oliwa (do polania)
Przygotowanie:
Do rondla wlej jasne piwo. Dodaj ocet z cydru, rozgniecione ziarna ziela angielskiego. Dorzuć ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i gałązki świeżego tymianku. Dodaj cukier demerara. Podgrzej, a następnie pozostaw z przyprawami, aż wystygnie. Śledzie ułóż na blasze posmarowanej masłem. Polej marynatą. Niech płyn przez chwilę mruga na małym ogniu. Gdy pojawiają się bąbelki, pora zdjąć go z ognia. Potem przykryj blachą, żeby śledzie doszły w cieple. Cebule usmaż na maśle, aż staną się złociste. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij śledzie z marynaty i trzymaj w cieple. Przecedź ją przez sito do rondla. Doprowadź do wrzenia i odparuj połowę. Łyżkę stołową marynaty dolej do cebuli i wymieszaj. Wyłóż na półmisek. Na cebuli ułóż śledzie. Do marynaty dodaj 25-50g masła. Wymieszaj blenderem ręcznym. Dodaj porwane listki natki. Polej wokół półmiska. Śledzie polej oliwą, żeby nieco lśniły.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 9”
Poniżej przepis z odc. 9
"Składniki marynaty:
150 ml jasnego piwa
4 łyżki stołowe octu z cydru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 liść laurowy
gałązki świeżego tymianku
½ łyżeczki cukru demerara
Składniki dania:
4 śledzie (filety)
2-3 cebule, pokrojone w talarki
masło (do smarowania i smażenia)
sól i pieprz
25-50 g masła do sosu
porwane listki natki
oliwa (do polania)
Przygotowanie:
Do rondla wlej jasne piwo. Dodaj ocet z cydru, rozgniecione ziarna ziela angielskiego. Dorzuć ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i gałązki świeżego tymianku. Dodaj cukier demerara. Podgrzej, a następnie pozostaw z przyprawami, aż wystygnie. Śledzie ułóż na blasze posmarowanej masłem. Polej marynatą. Niech płyn przez chwilę mruga na małym ogniu. Gdy pojawiają się bąbelki, pora zdjąć go z ognia. Potem przykryj blachą, żeby śledzie doszły w cieple. Cebule usmaż na maśle, aż staną się złociste. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij śledzie z marynaty i trzymaj w cieple. Przecedź ją przez sito do rondla. Doprowadź do wrzenia i odparuj połowę. Łyżkę stołową marynaty dolej do cebuli i wymieszaj. Wyłóż na półmisek. Na cebuli ułóż śledzie. Do marynaty dodaj 25-50g masła. Wymieszaj blenderem ręcznym. Dodaj porwane listki natki. Polej wokół półmiska. Śledzie polej oliwą, żeby nieco lśniły.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 9”
Comment