Olomoucké tvarůžky

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Martin933
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 4

    #1

    Olomoucké tvarůžky

    To ser produkowany koŁo Ołomuńca. Smakuje niesamowicie, niestety tak samo pachnie, trzeba go koniecznie trzymać w szczelnym pojemniku i to nawet w lodówce, powinno się go konsumować dopiero jak jest dojrzały tego znakem jest intenzywny zapach i oślizła powierzchnia. Brzmi to strasznie ale wierzcie że to pycha :-)
    Widziałem je nawet w Auchan. Tu jest link do producenta http://www.tvaruzky.cz/ I tu jest link do importera wPolsce http://www.temar.pl/cms/
    Smacznego!
  • Piecia
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.02
    • 3312

    #2
    w Warszawie widziałem na tablicy Czeskiej Baszty - degustacja przede mną... a sery uwielbiam!
    Koniec i bomba,
    Kto nie pije ten trąba !!!
    __________________________
    piję bo lubię!

    Comment

    • jubus

      #3
      Serki ołomunieckie to nie tylko produkt regionalny (z certyfikatem),ale przede wszystkim największy symbol kulinarny Czech, niestety. Moim zdaniem serki są bardzo smaczne, o ile dobrze przyrządzone, wymagają podgrzania lub podpieczenia, względnie podsmażenia. W surowej wersji są niesamowicie "kopiące" i wstrętne. Czy się nadają do piwa, tego nie wiem, bo zjadłem je w plackach ziemniaczanych, które sam zrobiłem. Przepis prosty, jak budowa cepa, wystarczy na 6-7 dużych ziemniaków, dać ze 3 wianuszki i robić tak jak normalne placki, z jajkiem i mąką, dobrze doprawiona. Serki mają słodko-ostry, lekko migdałowy smak.

      Comment

      • celtyk87
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.11
        • 208

        #4
        Miałem okazje kupić te serki podczas zwiedzania Trzcianawy na Słowacji. Wrażenia smakowo zapachowe niezapomniane.

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #5
          Muszę przyznać, że mimo mojego uwielbienia do różnego rodzaju śmierdzieli, serki ołomunieckie w wersji surowej mnie pokonują. Za to smażone w panierce jak najbardziej.

          Comment

          • bayern71
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.06
            • 1004

            #6
            Jadłem w Kulovym Blesku w czasie ostatniego pobytu w Pradze. Podawany za zimno, z musztardą oraz drobno pokrojoną cebulą. Taki zestaw powoduje, że ten ser jest przyswajalny ale konsumpcja trwała grubo ponad godzinę chociaż lubię ten typ serów. Specyficzne danie.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              E tam, ja normalnie konsumuję je na surowo. Zazwyczaj jedno opakowanie zajmuje mi kilkanaście minut, i to tylko dlatego, żeby móc rozkoszować się ich aromatem.

              Tylko trzeba uważać, żeby nie zostawić ich w rozgrzanym aucie.

              Comment

              • dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4778

                #8
                Ja też spokojnie ze smakiem konsumuję na surowo. Najlepiej mi smakują w wersji z kminkiem. Ale równie dobre są w świetnej česnečce (zupie czosnkowej) u Konička w Vojkovicach, tudzież zapiekane w bramboraku (placku kartoflanym). Z czeskich dojrzewających "pachnideł" wielbiam też Pivní sýr i Romadur.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Z marketowych śmierdzieli dobra jest też seria smakowych Hermelinów, ze szczególnym uwzględnieniem Hermaduru, którego głównym dodatkiem jest smród.

                  Comment

                  • dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4778

                    #10
                    Też jestem ich wielbicielem. Przywożę z Czech i umieszczam w najdalszym kącie lodówki, a jem te z poprzedniej wizyty. Bo najlepsze są co najmniej ze 2 tygodnie po dacie na opakowaniu.

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
                      Bo najlepsze są co najmniej ze 2 tygodnie po dacie na opakowaniu.
                      Prawie jak portery
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • karabach
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.09
                        • 163

                        #12
                        jeżeli sery to tylko włoskie francuskie bądż bawarskie.polskie lzury itp. to nieporozumienie...
                        Rzeczpospolita Krakowska
                        jak wychodze to tylko na pole

                        Comment

                        • jacekwerner
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 2859

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
                          Bo najlepsze są co najmniej ze 2 tygodnie po dacie na opakowaniu.
                          Ostatnio właśnie taki zjadłem ( przeleżał sie w lodówce ) - łatwo się rozsmarował na chlebku i posypany szalotką smakował wybornie
                          Ochotnicza Straż Piwna
                          BAZA = 7446

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2162

                            #14
                            W Auchan pojawiły się serki harceńskie, to jest ta sama rodzina serów co ołomunieckie.

                            Zdegustowane, ale są mniej smaczne od ołomunieckich, mniej intensywne w zapachu i smaku.

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2162

                              #15
                              Zakupiłem w Czeskim Cieszynie ser o nazwie Jihočeský syreček. Wg producenta polecany do piwa.
                              Dostałem od domowników zakaz wkładania go do lodówki. Czekał w piwnicy do czasu kiedy zostałem zmobilizowany do sprawdzenia rzekomej awarii, że niby coś jest nie tak z kanalizacją .

                              Zbieram się do niego już od pół godziny. Tylko dla miłośników śmierdzieli, ołomuniecki przy nim to pachnidło.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • heckler
                                Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
                                heckler
                                Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
                                Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
                                ...
                                2023-03-22, 16:08
                              • e-prezes
                                Browar Stu Mostów, The headless horseman
                                e-prezes
                                Trochę to zaskakujące, że właśnie to piwo dyniowe nosi imię mitycznej postaci znanej z legend i przekazów pisanych czy też już z współczesnej twórczości audiowizualnej. Głowę postać z etykiety puszki piwa posiada i ja jej po wypiciu nie straciłem.
                                Piwo ma dość pokaźny baling - 23 stopnie,...
                                2022-11-29, 16:41
                              • dadek
                                Chorwacja, Zagrzeb, Slavonska avenija 22f, The Garden Brewery
                                dadek
                                Browar odwiedziliśmy 18.08.2020 czyli będzie to wakacyjne wspomnienie. Relację pewnie bym wrzucił wcześniej jednak przenosiny browar.biz na nowy serwer zablokowały wszelkie działania.

                                Slavonska avenija jest jedną z najdłuższych (około 12 km) arterii chorwackiej stolicy. Jednak...
                                2021-02-23, 01:58
                              • dadek
                                Luhačovice, Družstevní 142, Lázeňský pivovar/Restaurace U koňa
                                dadek
                                Znane uzdrowisko na wschodniej Moravě doczekało się w tym roku swojego browaru. Powstał on blisko luhačovického zámku (czyli pałacu) z 1738 roku, w przemysłowej przybudówce do budynków restauracji i pensjonatu "U koňa". Przyjeżdżając do Luhačovic pociągiem mijamy ten kompleks...
                                2021-12-20, 01:37
                              • bastion
                                Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                                bastion
                                Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                                2021-11-17, 20:33
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...