Jako, że właśnie przed chwilą spożyłem kufel własnej produkcji jogurtu i czuję, że dawno sobie tak nie dogodziłem jak tą konsumpcją, zatem czuję się zobowiązany...
1 litr mleka 3,2%, szklanka soku przecierowego o wybranym smaku (np. jabłkowo-bananowy), 3 lub 4 łyżki jogurtu celem zaszczepienia lub też możemy nabyć kultury bakterii jogurtowych (widziałem je u piwodzieja).
Wszystko to wlewamy do 1,5 litrowej butelki, zakręcamy, wstrząsamy i kładziemy na umiarkowanym źródle ciepła (np. grzejniku).
Po 6 godzinach powinien byc już gotowy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Po schłodzeniu.. spożywamy.
Opróżniony kufelek pięknie pachnie, niektóre składniki aromatu jako żywo przypominają aromat znany z piw belgijskich.
Smacznego.
1 litr mleka 3,2%, szklanka soku przecierowego o wybranym smaku (np. jabłkowo-bananowy), 3 lub 4 łyżki jogurtu celem zaszczepienia lub też możemy nabyć kultury bakterii jogurtowych (widziałem je u piwodzieja).
Wszystko to wlewamy do 1,5 litrowej butelki, zakręcamy, wstrząsamy i kładziemy na umiarkowanym źródle ciepła (np. grzejniku).
Po 6 godzinach powinien byc już gotowy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Po schłodzeniu.. spożywamy.
Opróżniony kufelek pięknie pachnie, niektóre składniki aromatu jako żywo przypominają aromat znany z piw belgijskich.
Smacznego.
Comment