Jogurt

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #1

    Jogurt

    Jako, że właśnie przed chwilą spożyłem kufel własnej produkcji jogurtu i czuję, że dawno sobie tak nie dogodziłem jak tą konsumpcją, zatem czuję się zobowiązany...

    1 litr mleka 3,2%, szklanka soku przecierowego o wybranym smaku (np. jabłkowo-bananowy), 3 lub 4 łyżki jogurtu celem zaszczepienia lub też możemy nabyć kultury bakterii jogurtowych (widziałem je u piwodzieja).

    Wszystko to wlewamy do 1,5 litrowej butelki, zakręcamy, wstrząsamy i kładziemy na umiarkowanym źródle ciepła (np. grzejniku).

    Po 6 godzinach powinien byc już gotowy i odstawiamy w chłodne miejsce.
    Po schłodzeniu.. spożywamy.

    Opróżniony kufelek pięknie pachnie, niektóre składniki aromatu jako żywo przypominają aromat znany z piw belgijskich.

    Smacznego.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Można zaszczepić jogurtem "kupnym"
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      Tak tez napisałem: 3 lub 4 łyżki jogurtu celem zaszczepienia.
      Anteks, robiłeś już?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Tak, chyba na tym forum było o tym
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Specjalnie szukałem przeglądając pierwszych sześć stron i nie znalazłem.
          Mój przeppis jest uproszczony, bo wszędzie gdzie do tej pory widziałem instrukcje stało, by mleko podgrzewać w garnku do 40 st.C, albo też, by nie uzywac mleka UHT.. Ja użyłem i też wyszedł, nie podgrzewałem, bo i po co, na grzejniku jest w sam raz temperatura.
          Uprościłem też dodawanie zmiksowanych owoców, bo soki przecierowe nie są gorsze, ale za to dostępne przez cały rok w odróżnieniu od owoców.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            Fakt to było obok
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Przeczytałem tamten wątek i własnie na początku jest mowa o przegotowywaniu mleka, co według mnie jest zbędne, bo mleko UHT jest już pozbawione konkurencji dla bakterii jogurtowych.

              Zaszczepienie nastepnego jogurtu jest proste. Po opróżnieniu butelki nie płuczemy jej, tylko zalewamy mlekiem i sokiem przecierowym. To co zostało na sciankach zaszczepi nam calą zawartość butelki.

              Comment

              • Bullmer
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.02
                • 6

                #8
                teraz mnie zainteresowałeś...ide spróbować!
                I love sleep. My life has the tendency to fall apart when I'm awake, you know?
                Ernest Hemingway

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24005

                  #9
                  Zarejestrowałeś się w BB żeby to napisać?
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Bullmer
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.02
                    • 6

                    #10
                    haha tak głównie z tego powodu, nawet nie zwróciłem uwagi czego dotyczy to forum.
                    I love sleep. My life has the tendency to fall apart when I'm awake, you know?
                    Ernest Hemingway

                    Comment

                    • dominik_walkowiak
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.10
                      • 335

                      #11
                      będzie trzeba Spróbować

                      Comment

                      • chmielowazupa
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2014.01
                        • 16

                        #12
                        Przepis na dzień po

                        Comment

                        • kolo79
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.02
                          • 4

                          #13
                          No dobrze wiedziec, nie próbowałem robic ale wszystko przede mną

                          Comment

                          • minibrowary
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.05
                            • 28

                            #14
                            Właśnie zdejmuje z grzejnika. Mam nadzieję, że wystygnie do wieczora

                            Comment

                            • chmielowazupa
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2014.01
                              • 16

                              #15
                              Polecam shake zrobiony z zmiksowanego serka homogenizowanego, gęstej śmietany i bananów. Takich w McDonalds' na pewno nie znajdziecie .

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
                                bastion
                                Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
                                Centrum...
                                2025-02-02, 20:53
                              • darekd
                                Loncium, Schwarze Gams
                                darekd
                                Czarna kozica (czyli Bock) z rzemieślniczego browaru w Karyntii.

                                6,2% alk.

                                Chmiele - Perle, Spalter Select, Saaz (wszystkie bio)

                                https://loncium.at/show_content.php?sid=44

                                Aromat - palony słód, pod nimi owoce (dojrzała truskawka, może słodkie...
                                2025-01-23, 00:25
                              • bastion
                                Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
                                bastion
                                Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
                                W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
                                2024-11-26, 22:29
                              • Serokomlak
                                Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                Serokomlak
                                Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                2024-11-03, 01:56
                              • ART
                                2025.01.25 - Czechy, Liberec, Liberecky IPA Festivalek No 11
                                ART
                                W sobotę, 25 stycznia od godz. 11:00 liberecki Azyl Pivni Bar zaprasza na 11. IPA Festivalek.

                                Byłem na dwóch edycjach i ze dwa razy bez okazji - zawsze było klimatycznie i piwnie smacznie.

                                Zapowiadają serwowanie ponad 130 różnej maści IP na trzech piętrach lokalu....
                                Start
                                2025-01-25
                                Koniec
                                2025-01-25
                                Adres
                                Liberec, Široká 302, Azyl Pivni Bar
                                2024-10-31, 20:30
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...