Za ugotuj.to
6 żółtek
piwa tyle ile wynosi objętość żółtek
3 łyżki cukru
20-25 dag mąki
1 kg smalcu do smażenia
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem faworki. Smażyć w gorącym smalcu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
6 żółtek
piwa tyle ile wynosi objętość żółtek
3 łyżki cukru
20-25 dag mąki
1 kg smalcu do smażenia
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem faworki. Smażyć w gorącym smalcu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.