Ziemniak ziemniakowi nie równy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13961

    #31
    A ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • sailor
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.08
      • 22

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
      A ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?
      normalnie .. pewnie mozna taniej na targach ale cena ok

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13961

        #33
        To właśnie było na targach. Dary Ziemi w Gdyni, gdzie głównie zaopatrzyć się można w miody, sery zagrodowe, pieczywo i wędliny, ale i ze 2 stoiska z przyprawami były. Tak sobie teraz pomyślałem, że gdyby były też ziemniaki, to może by się coś zamówiło do domu
        Swój namiot ma tam też Amber, ale ledwie go zauważyłem - inne priorytety.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • sailor
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.08
          • 22

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
          Definicję czubricy (zmielony cząber górski) to ja już znam.
          Czosnek górski też mi jest znany.
          to chyba dobrze?
          Czy możesz bliżej się określić (profil) i podać swoje zastosowanie czubricy a także gdzie ją kupujesz?
          w jakim sensie mam sie blizej okreslic? bo tego pytanie nie rozumiem.
          co do zastosowania to najczesciej przy kebatczeta, musace w wersji bulgarskiej, gjuwecze (niestety moj wspanialy garnek przywieziony z bulgarii zostal rozbity w drobny mak) czy kawarmie.
          oczywiscie eksperymentujac i bawiac sie smakami dorzucam czubrycy do marynat do mies wedle widzimisie i uznania.
          co do zakupu - jak w przypadku wiekszosci przypraw - staram sie miec zapas ze zrodla, jak wysycha kupuje w sklepie ze swiadomoscia ze dostaje np mieszanke
          czy to juz koniec przesluchania i swiadek jest wolny?

          Comment

          • sailor
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.08
            • 22

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
            Wiem, że jesteś juniorem.
            tylko jesli chodzi o staz na forum
            Gdybyś podał okolice z których pochodzisz (profil) to miałbym lepszą orientację gdzie ją kupujesz.
            A tak nadal nie wiem.
            co za roznica ze powiem ze mieszkam w poznaniu skoro i tak czubryce mam z bulgarii? a jak mam kupic w Polsce to patrze by sklad na opakowaniu byl w miare zgodny z prawda i nie bylo w niej np curry czy rozmarynu

            W Bułgari się bywało ale 30 lat temu i żarłem tylko pomidory z papryką bo to było tańsze tam od wody.
            to nadal piekny kraj jest. i niedoceniany.
            Myślę, że czubrica będzie też dobra do pieczonek.
            bedzie dobra do wszystkich mies, duszonych pieczonych i grillowanych warzyw nie dodawalbym jej do lodow waniliowych ale do bialego sera mi sie zdarzylo i nie bylo zle.

            Comment

            • sailor
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.08
              • 22

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
              To Ty jesteś chyba Bułgarem z Poznania?
              jak dostaje czubryce z bulgarii to jestem z bulgarii a jak papryczki z tajlandii to jestem tajem?
              mam po prostu duzo podrozujacych znajomych dla ktorych nei stanowi problemu przewiezienie paczuszki ziol - bez skojarzen oczywiscie :P

              Teraz napisz o swych kartofelkach.
              o pyrach jesli juz

              Jak tam u Was w poznańskiem z jakością?
              Bo ja do tej pory ,oprócz Orlika z Jędrzejowa, nie natrafiłem na dobrą jakość ziemniaka.
              Ciekawe bo przecież jesień podobna do tej ubiegłorocznej i kartofelki powinny być klasowe?!
              nie wiem jak z jakoscia w poznaniu bo od lat paru mam z zaprzyjaznionego pola w kujawskopomorskim. tak jakos wyszlo.

              Comment

              • kibi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 1875

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
                Pyry to tylko w Wielkopolsce - kartofel w całej Polsce!
                A tytułowy ziemniak gdzie w takim razie?
                Ostatnia zmiana dokonana przez kibi; 2012-10-03, 09:25.

                Comment

                • sailor
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.08
                  • 22

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
                  Pyry to tylko w Wielkopolsce - kartofel w całej Polsce!
                  zgadza sie

                  Masz jakieś kartofelki a nie wiesz co jesz?
                  no nie mozna qrde znac sie na wszystkim
                  ziemniaka sprawdzam na zasdzie przekrojenia i zlaczenia polowek - klei sie to na na kluchy i puree, nie klei sie to na zapiekane, frytki, gotowane w calosci.
                  ale obiecuje ze si epoprawie i dopytam o odmiany

                  Comment

                  • sailor
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.08
                    • 22

                    #39
                    a tak w ogole w ramach rozmow ziemniaczanych proponuje ziemniaka hassleback

                    Comment

                    • dreads
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2009.09
                      • 520

                      #40
                      Od razu uprzedzam - na ziemniaku się nie znam, niespecjalnie nawet lubię (w formie gotowanej), ale temat interesujący, a ostatnio zauważyłem, że w tesco pojawiły się różne odmiany. Można dostać: Augustę, Jelly, Vinetę, Galę, i Agatę. Na stronie co prawda jest krótka charakterystyka tych odmian, jednak może forumowi spece od ziemniaka mają coś dodatkowo do powiedzenia w tej materii? Czy któraś z tych odmian jest szczególnie warta uwagi? Ja dziś kupilm Augustę i zrobiłem z niej placki. Były ok, dość "suche". Szczerze mówiąc pomysł by pokazać, że ziemiak ziemniakowi nie równy szerszej grupie odbiorców podoba mi się.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13961

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
                        Od razu uprzedzam - na ziemniaku się nie znam, niespecjalnie nawet lubię (w formie gotowanej)
                        Pewnie dostawałeś tylko te odmiany nie bardzo nadające się - mokre i śmierdzące bryje. Przynajmniej ja takich nie cierpię. Takie bez sosu to ani rusz. Dla mnie ziemniak po ugotowaniu musi byś suchy i pachnący. Odmiany mokre to są dobre do zupy, czy na frytki (nie każda).

                        Zastanawiam się które z nich byłyby najlepsze do pieczenia w piekarniku?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-10-05, 09:41.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • dreads
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.09
                          • 520

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon

                          Zastanawiam się które z nich byłyby najlepsze do pieczenia w piekarniku?
                          z tych tescowych? Piszą, że Augusta.

                          Wg nich Vineta to nr 1 jeżeli chodzi o areał upraw, a to znaczy że statystycznie powinienem był gdzieś na nią trafić ponoć nadaje się do gotowania...

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13961

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
                            Od razu uprzedzam - na ziemniaku się nie znam, niespecjalnie nawet lubię (w formie gotowanej), ale temat interesujący, a ostatnio zauważyłem, że w tesco pojawiły się różne odmiany. Można dostać: Augustę, Jelly, Vinetę, Galę, i Agatę. Na stronie co prawda jest krótka charakterystyka tych odmian
                            A oto i ta strona. Widać, że Makłowicz też się wkurzył na brak wiedzy w temacie


                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13961

                              #44
                              Lordy na Słowacji. Już u nas nikt tego nie chce?
                              Kilka dni temu moje problemy z zapasami na zimę skończyły się. Okrężną drogą udało się sprowadzić od tego samego rolnika 3 worki Bryzy.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13961

                                #45
                                Panie, ja do Reala nie będę jeździć po kartofle A tym bardziej do Makro, gdzie mnie nawet nie wpuszczą. Jedyne co jestem skłonny spróbować, to 2 kg Augusty z Tesco.

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Wieninger, Kerndl-Kini
                                  darekd
                                  Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

                                  Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
                                  W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
                                  2024-03-21, 21:52
                                • seca
                                  Wlasny chmielnik - jakie odmiany
                                  seca
                                  Witam,
                                  Planuję w następnym roku założyć własny chmielnik. Mam miejsce na dwie odmiany. Jakie byście polecali odnośnie podanych upodobań?
                                  Głównie warzę pale Ale, planuję więcej typu stout. Z belgijskich tylko wit. Czasem na zimę planuję lagera i sporadycznie cos w stylu IPA....
                                  2017-03-15, 00:04
                                • pebejot
                                  Meksyk, Guadalajara, Lope de Vega 127, Cervecería La Blanca
                                  pebejot
                                  Minibrowar powstał w 2015 roku. Założyła go Niemka, pochodząca z Bawarii Pani Petra, na stałe mieszkająca w Meksyku. Z Niemiec pochodzi też chmiel i słód używany do produkcji piwa.
                                  Mikrus znajduje się w biznesowym centrum miasta na jednej z bocznych, jednokierunkowych uliczek.
                                  ...
                                  2018-12-03, 21:01
                                • etman
                                  Saaz Shine - nowa odmiana
                                  etman
                                  Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.

                                  Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
                                  Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...
                                  2024-12-16, 21:31
                                • ART
                                  Maryensztat, Brew Paths Wet Hop Hazy IPA Książęcy
                                  ART
                                  Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.

                                  Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...
                                  2024-12-07, 17:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...