A ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?
Ziemniak ziemniakowi nie równy
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziA ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?
Comment
-
-
To właśnie było na targach. Dary Ziemi w Gdyni, gdzie głównie zaopatrzyć się można w miody, sery zagrodowe, pieczywo i wędliny, ale i ze 2 stoiska z przyprawami były. Tak sobie teraz pomyślałem, że gdyby były też ziemniaki, to może by się coś zamówiło do domu
Swój namiot ma tam też Amber, ale ledwie go zauważyłem - inne priorytety.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziDefinicję czubricy (zmielony cząber górski) to ja już znam.
Czosnek górski też mi jest znany.
Czy możesz bliżej się określić (profil) i podać swoje zastosowanie czubricy a także gdzie ją kupujesz?
co do zastosowania to najczesciej przy kebatczeta, musace w wersji bulgarskiej, gjuwecze (niestety moj wspanialy garnek przywieziony z bulgarii zostal rozbity w drobny mak) czy kawarmie.
oczywiscie eksperymentujac i bawiac sie smakami dorzucam czubrycy do marynat do mies wedle widzimisie i uznania.
co do zakupu - jak w przypadku wiekszosci przypraw - staram sie miec zapas ze zrodla, jak wysycha kupuje w sklepie ze swiadomoscia ze dostaje np mieszanke
czy to juz koniec przesluchania i swiadek jest wolny?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziWiem, że jesteś juniorem.
Gdybyś podał okolice z których pochodzisz (profil) to miałbym lepszą orientację gdzie ją kupujesz.
A tak nadal nie wiem.
W Bułgari się bywało ale 30 lat temu i żarłem tylko pomidory z papryką bo to było tańsze tam od wody.
Myślę, że czubrica będzie też dobra do pieczonek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziTo Ty jesteś chyba Bułgarem z Poznania?
mam po prostu duzo podrozujacych znajomych dla ktorych nei stanowi problemu przewiezienie paczuszki ziol - bez skojarzen oczywiscie :P
Teraz napisz o swych kartofelkach.
Jak tam u Was w poznańskiem z jakością?
Bo ja do tej pory ,oprócz Orlika z Jędrzejowa, nie natrafiłem na dobrą jakość ziemniaka.
Ciekawe bo przecież jesień podobna do tej ubiegłorocznej i kartofelki powinny być klasowe?!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102 Wyświetlenie odpowiedziPyry to tylko w Wielkopolsce - kartofel w całej Polsce!
Masz jakieś kartofelki a nie wiesz co jesz?
ziemniaka sprawdzam na zasdzie przekrojenia i zlaczenia polowek - klei sie to na na kluchy i puree, nie klei sie to na zapiekane, frytki, gotowane w calosci.
ale obiecuje ze si epoprawie i dopytam o odmiany
Comment
-
-
-
Od razu uprzedzam - na ziemniaku się nie znam, niespecjalnie nawet lubię (w formie gotowanej), ale temat interesujący, a ostatnio zauważyłem, że w tesco pojawiły się różne odmiany. Można dostać: Augustę, Jelly, Vinetę, Galę, i Agatę. Na stronie co prawda jest krótka charakterystyka tych odmian, jednak może forumowi spece od ziemniaka mają coś dodatkowo do powiedzenia w tej materii? Czy któraś z tych odmian jest szczególnie warta uwagi? Ja dziś kupilm Augustę i zrobiłem z niej placki. Były ok, dość "suche". Szczerze mówiąc pomysł by pokazać, że ziemiak ziemniakowi nie równy szerszej grupie odbiorców podoba mi się.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedziOd razu uprzedzam - na ziemniaku się nie znam, niespecjalnie nawet lubię (w formie gotowanej)
Zastanawiam się które z nich byłyby najlepsze do pieczenia w piekarniku?Last edited by Pendragon; 2012-10-05, 09:41.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Zastanawiam się które z nich byłyby najlepsze do pieczenia w piekarniku?
Wg nich Vineta to nr 1 jeżeli chodzi o areał upraw, a to znaczy że statystycznie powinienem był gdzieś na nią trafić ponoć nadaje się do gotowania...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedziOd razu uprzedzam - na ziemniaku się nie znam, niespecjalnie nawet lubię (w formie gotowanej), ale temat interesujący, a ostatnio zauważyłem, że w tesco pojawiły się różne odmiany. Można dostać: Augustę, Jelly, Vinetę, Galę, i Agatę. Na stronie co prawda jest krótka charakterystyka tych odmian
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Lordy na Słowacji. Już u nas nikt tego nie chce?
Kilka dni temu moje problemy z zapasami na zimę skończyły się. Okrężną drogą udało się sprowadzić od tego samego rolnika 3 worki Bryzy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Panie, ja do Reala nie będę jeździć po kartofle A tym bardziej do Makro, gdzie mnie nawet nie wpuszczą. Jedyne co jestem skłonny spróbować, to 2 kg Augusty z Tesco.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment