Ziemniak ziemniakowi nie równy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13961

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
    Przez internet to przyślą Tobie jakieś wymyte z Cypru?! Daj spokój! Idź na targ do rolnika ale z pełnym zaufaniem - bo jak i on je te które sprzedaje to można mu wierzyć, że dba także o twój żołądek.
    Już napisałem - biorę od rolnika - na telefon, przywozi i nawet wnosi do piwnicy. Ale to jesienią, późna odmiana. U mnie na targu to rolników praktycznie nie ma, za to "rolników" cała masa. U każdego to samo Lordy i Orliki - z jednej hurtowni...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-08-28, 17:38.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • tomolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 1752

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
      Bo Vegeta jest zdrowsza od soli i przecież musisz posolić bo nie zjesz.
      Aczkolwiek znam ludzi którzy nie solą ani nie pieprzą i żyją po 100 lat!
      Przecież Vegeta to w większości sól A do tego glutaminian i benzoesan...
      Jest mnóstwo ziół, przypraw po co się truć i psuć smak, już lepsza sól.
      www.ohbeautifulbeer.com

      www.mateuszdrozdowski.pl

      „Kwaśny Edi herbu Koreb

      Comment

      • Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5035

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
        słomom
        Silom i godnosciom osobistom sie sprzeciwiom takim bledom
        5470 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

        Comment

        • tomolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 1752

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
          Pierwotnie napisałem " typu wegeta ".
          Rzadko kupuję te gotowe bo jeden znajomy, górol z Podhala suszy mi warzywa (seler, koper, marchew, itp) a ja tylko dosypuję soli i to wszystko mieszam.
          No tak to co innego...

          pozdrawiam
          www.ohbeautifulbeer.com

          www.mateuszdrozdowski.pl

          „Kwaśny Edi herbu Koreb

          Comment

          • kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8119

            #20
            Ja się zadowalam bułgarską czubricą.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
              (...) Gdzie ją kupujesz bo potrzebuję do mięs?
              (...)

              Jest w czym wybierać.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • tomolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 1752

                #22
                Tomolek jesli łaska

                Najlepsze ziemniaki do jakich mam dostęp to "francuskie" od moich teściów, piękne żółte z czerwoną skórką. Niestety nie do wszystkiego się nadają bo to odmiana bardziej sałatkowa. Francuskie bo brat teścia przywiózł je z Francji, "rozmnożyli" i są, jaka to konkretnie odmiana to nie mam pojęcia.

                Co do ziemniaków w mojej kuchni:

                - często gotuję i jemy je ze skórką, w zupach, gulaszach, smażone i nawet "pjure". Muszą być oczywiście dość ładne i starannie wyszorowane.
                - ziemniaki jako dodatek do drugiego dania jem najczęściej tłuczone dodając np: gałkę muszkatołową, zrumienioną na maśle cebulkę lub robię tzw. champ. Champ to irlandzkie ziemniaki puree z dużą ilością szczypiorku/dymki lekko podduszone w mleku i maśle.
                - czasem inwestuję w słodkie ziemniaki, czyli bataty.
                - do potraw z ziemniaków, polecam cząber np: do kartoflanki.
                - najlepsza jest jednak ciapkapusta :] koniecznie z boczkiem, masłem i maggi. A do tego golonka albo żeberka.

                Kurcze aż ślinotoku dostałem...

                Nigdy nie używam w kuchni przypraw typu Vegeta i gotowych mieszanek do grill, bigosu, kurczaka, ryb i jakie tam jeszcze są...
                Ostatnia zmiana dokonana przez tomolek; 2012-09-01, 12:46.
                www.ohbeautifulbeer.com

                www.mateuszdrozdowski.pl

                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                  Ja się zadowalam bułgarską czubricą.
                  Zboczuch
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8119

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
                    Przyprawa bez soli.
                    Kto ci to powiedział?
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    Zboczuch
                    He he,ważne,że jest mi dobrze
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13961

                      #25
                      Jak będziecie tęsknić za Lordem, to wam mogę kurierem wysłać
                      W zamian liczę na Astrę lub Bryzę.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-09-13, 19:13.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
                        Prawdopodobnie jest to odmiana Asterix?
                        Ale dla pewnosci się popytaj bo ja kota w worku nie kupuję.
                        Nikt nie ma pojęcia co to za odmiana, ale ziemniaki dobre, ekologiczne
                        Ostatnia zmiana dokonana przez tomolek; 2012-09-14, 07:36.
                        www.ohbeautifulbeer.com

                        www.mateuszdrozdowski.pl

                        „Kwaśny Edi herbu Koreb

                        Comment

                        • sailor
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.08
                          • 22

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
                          No to ja Tobie powiem ,że dzięki Tobie kupuję ją na targowiskach.
                          Ostatnio kupiłem czerwoną , jest doskonała do lecza a zielona do kartofli i sałatek ,z minimalną zawartością soli.
                          Za 50gr zapłaciłem 2,50zł.
                          Rozprowadza ją firma z Katowic, jeśli ktoś chce to ja mogę adres przesłać poprzez PW.
                          Jeszcze jedno. Dorwałem Lorda w super cenie. Dam znać w przyszłym tygodniu.
                          jesli kupujesz czubryce z sola to nie kupujesz czubrycy tylko mieszanke z tym ziolem. pytanie co jeszcze oprocz soli jest w srodku.
                          czubryca jako taka powinna byc w 100% zmielonym czabrem gorskim - bardzo popularnym zielskiem w bulgarii. i to jest klasyczna czubryca zielona - choc oczywiscie znajda sie tacy co zmieszaja ja z sola i sprzedadza. Pod nazwa czerwonej czubrycy sprzedaje sie mieszanke papryki ostrej soli i czabru. Mieszanka ta jest bardzo popularna w bulgarii i takie polaczenie jest wykorzystywane niemal do kazdego dania poza zupa mleczna wiec mozna ja takze kupic jako gotowy zestaw.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez sailor; 2012-09-20, 09:05.

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13961

                            #28
                            A ja mam problem, bo mój dotychczasowy rolnik nie odbiera od 5 dni telefonu.
                            A adresu domowego nie znam...

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2162

                              #29
                              No to koledzy mnie wkręciliście.
                              Byłem u rolnika na targu u którego kupuję inne warzywa i owoce.
                              Zbiera zamówienia na: Satin, Vinetę i Denara.
                              Co sądzicie o odmianie Vineta ?

                              Comment

                              • sailor
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.08
                                • 22

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
                                Ja mam w zestawie "czubrica czerwona" m.in.: paprykę słodką, cukier, czosnek granulowany i oczywiście cząber który stosowała już moja babka do zaprawy mięsa królika.
                                Nie wiem czy podobnie ma się z mięsem jagnięcim?

                                tylko ze ten czaber w czubrycy to inny czaber niz ten nasz (a przynajmniej powinien byc inny)
                                jagniecine spokojnie mozesz czunryca marynowac czy tez nacierac - bedzie znakomita. tylko pamietaj ze jagniecina kocha czosnek

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Wieninger, Kerndl-Kini
                                  darekd
                                  Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

                                  Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
                                  W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
                                  2024-03-21, 21:52
                                • seca
                                  Wlasny chmielnik - jakie odmiany
                                  seca
                                  Witam,
                                  Planuję w następnym roku założyć własny chmielnik. Mam miejsce na dwie odmiany. Jakie byście polecali odnośnie podanych upodobań?
                                  Głównie warzę pale Ale, planuję więcej typu stout. Z belgijskich tylko wit. Czasem na zimę planuję lagera i sporadycznie cos w stylu IPA....
                                  2017-03-15, 00:04
                                • pebejot
                                  Meksyk, Guadalajara, Lope de Vega 127, Cervecería La Blanca
                                  pebejot
                                  Minibrowar powstał w 2015 roku. Założyła go Niemka, pochodząca z Bawarii Pani Petra, na stałe mieszkająca w Meksyku. Z Niemiec pochodzi też chmiel i słód używany do produkcji piwa.
                                  Mikrus znajduje się w biznesowym centrum miasta na jednej z bocznych, jednokierunkowych uliczek.
                                  ...
                                  2018-12-03, 21:01
                                • etman
                                  Saaz Shine - nowa odmiana
                                  etman
                                  Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.

                                  Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
                                  Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...
                                  2024-12-16, 21:31
                                • ART
                                  Maryensztat, Brew Paths Wet Hop Hazy IPA Książęcy
                                  ART
                                  Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.

                                  Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...
                                  2024-12-07, 17:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...