Ziemniak ziemniakowi nie równy
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-08-28, 17:38.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
A do tego glutaminian i benzoesan...
Jest mnóstwo ziół, przypraw po co się truć i psuć smak, już lepsza sól.Comment
-
5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Comment
-
Ja się zadowalam bułgarską czubricą.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Jest w czym wybierać."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Tomolek jesli łaska
Najlepsze ziemniaki do jakich mam dostęp to "francuskie" od moich teściów, piękne żółte z czerwoną skórką. Niestety nie do wszystkiego się nadają bo to odmiana bardziej sałatkowa. Francuskie bo brat teścia przywiózł je z Francji, "rozmnożyli" i są, jaka to konkretnie odmiana to nie mam pojęcia.
Co do ziemniaków w mojej kuchni:
- często gotuję i jemy je ze skórką, w zupach, gulaszach, smażone i nawet "pjure". Muszą być oczywiście dość ładne i starannie wyszorowane.
- ziemniaki jako dodatek do drugiego dania jem najczęściej tłuczone dodając np: gałkę muszkatołową, zrumienioną na maśle cebulkę lub robię tzw. champ. Champ to irlandzkie ziemniaki puree z dużą ilością szczypiorku/dymki lekko podduszone w mleku i maśle.
- czasem inwestuję w słodkie ziemniaki, czyli bataty.
- do potraw z ziemniaków, polecam cząber np: do kartoflanki.
- najlepsza jest jednak ciapkapusta :] koniecznie z boczkiem, masłem i maggi. A do tego golonka albo żeberka.
Kurcze aż ślinotoku dostałem...
Nigdy nie używam w kuchni przypraw typu Vegeta i gotowych mieszanek do grill, bigosu, kurczaka, ryb i jakie tam jeszcze są...Ostatnia zmiana dokonana przez tomolek; 2012-09-01, 12:46.Comment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Jak będziecie tęsknić za Lordem, to wam mogę kurierem wysłać
W zamian liczę na Astrę lub Bryzę.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-09-13, 19:13.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
-
No to ja Tobie powiem ,że dzięki Tobie kupuję ją na targowiskach.
Ostatnio kupiłem czerwoną , jest doskonała do lecza a zielona do kartofli i sałatek ,z minimalną zawartością soli.
Za 50gr zapłaciłem 2,50zł.
Rozprowadza ją firma z Katowic, jeśli ktoś chce to ja mogę adres przesłać poprzez PW.
Jeszcze jedno. Dorwałem Lorda w super cenie. Dam znać w przyszłym tygodniu.
czubryca jako taka powinna byc w 100% zmielonym czabrem gorskim - bardzo popularnym zielskiem w bulgarii. i to jest klasyczna czubryca zielona - choc oczywiscie znajda sie tacy co zmieszaja ja z sola i sprzedadza. Pod nazwa czerwonej czubrycy sprzedaje sie mieszanke papryki ostrej soli i czabru. Mieszanka ta jest bardzo popularna w bulgarii i takie polaczenie jest wykorzystywane niemal do kazdego dania poza zupa mlecznawiec mozna ja takze kupic jako gotowy zestaw.
Ostatnia zmiana dokonana przez sailor; 2012-09-20, 09:05.Comment
-
A ja mam problem, bo mój dotychczasowy rolnik nie odbiera od 5 dni telefonu.
A adresu domowego nie znam...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
tylko ze ten czaber w czubrycy to inny czaber niz ten nasz (a przynajmniej powinien byc inny)
jagniecine spokojnie mozesz czunryca marynowac czy tez nacierac - bedzie znakomita. tylko pamietaj ze jagniecina kocha czosnekComment
Related Topics
Collapse
-
Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.
Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam,
Planuję w następnym roku założyć własny chmielnik. Mam miejsce na dwie odmiany. Jakie byście polecali odnośnie podanych upodobań?
Głównie warzę pale Ale, planuję więcej typu stout. Z belgijskich tylko wit. Czasem na zimę planuję lagera i sporadycznie cos w stylu IPA....-
Channel: Surowce
-
-
Minibrowar powstał w 2015 roku. Założyła go Niemka, pochodząca z Bawarii Pani Petra, na stałe mieszkająca w Meksyku. Z Niemiec pochodzi też chmiel i słód używany do produkcji piwa.
Mikrus znajduje się w biznesowym centrum miasta na jednej z bocznych, jednokierunkowych uliczek.
...-
Channel: Meksyk
2018-12-03, 21:01 -
-
Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.
Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...-
Channel: Surowce
2024-12-16, 21:31 -
-
Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.
Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment