Słowem wstępu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojciechbielonski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 2

    #1

    Słowem wstępu

    Witam,
    Za kilka dni zaczynam przygodę z piwowarstwem domowym
    W pierwszej kolejności na warsztat pójdzie American IPA według przepisu P. Krzysztofa Kuli.

    Nie zaśmiecając forum chciałbym zadać tutaj kilka pytań.
    1. Można filtrować zacier za pomocą sita? Czy zacier nie będzie za bardzo napowietrzony?
    2. Na pierwsze warzenie przeprowadzić fermentację cichą w osobnym fermentatorze, czy wszystko w jednym?
    3. Wybrałem chmiele w granulacie
    Cascade 8,6% (30g - 60min, 30g - 30min, 30g- 15 min)
    Tomahawk 12,8 (15g - 15min, 15g - na zimno tydzien przed rozlewem)

    Nie za dużo? Chmiel wrzucać bezpośrednio do garnka/fermentora (przy zimnym) czy zastosować jakąś siatkę?
    Pozdrawiam,
    W.B
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Witaj
    1. Można filtrować zacier za pomocą sita? Czy zacier nie będzie za bardzo napowietrzony?

    Można ale sito może nie utrzymać ciężaru
    Napowietrzenie zacieru nie ma znaczenia.

    2. Na pierwsze warzenie przeprowadzić fermentację cichą w osobnym fermentatorze, czy wszystko w jednym?

    O co Ci chodzi? Doprecyzuj co masz na myśli.

    3. Wybrałem chmiele w granulacie
    Cascade 8,6% (30g - 60min, 30g - 30min, 30g- 15 min)
    Tomahawk 12,8 (15g - 15min, 15g - na zimno tydzien przed rozlewem)

    Nie za dużo? Chmiel wrzucać bezpośrednio do garnka/fermentora (przy zimnym) czy zastosować jakąś siatkę?

    A na jaką ilość piwa?
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-11-12, 20:54.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • wojciechbielonski
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 2

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedź.

      Raz czytałem, że po burzliwej fermentacji przelewamy wszystko znad osadu do innego fermentora, celem wyklarowania.
      Z drugiej strony ktoś sugerował odpuścić przelewanie i obie przeprowadzić w jednym zbiorniku.

      Co do chmielenia - 20L
      Pozdrawiam
      Ostatnia zmiana dokonana przez wojciechbielonski; 2012-11-13, 00:16.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Oczywiście, że przelać na cichą czyli zlać z nad osadu po burzliwej. Można do jakiegoś gara i z powrotem do tego samego fermentora.

        Cichą można pominąć przy pszenicznych lub robionych bez zacierania czyli z brewkitów.

        Co do chmielu to trzeba by przeliczyć w jakimś programiku ale na oko wydaje się że ok.

        Ps. A zobacz co mam w stopce, posiłkuj się "kołyską piwowarską" Tam wszystko na ten etap zaawansowania znajdziesz.

        Edit: Tomahawka bym nie dawał na te 15', wyłącznie na cichą.
        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-11-13, 12:22.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
          dadek
          Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
          2023-10-18, 02:53
        • Charlie44
          Druga warka z zacieru
          Charlie44
          Dzień dobry, cześć i czołem

          Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
          Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
          2018-07-03, 15:54
        • Charlie44
          Moja druga warka z zacieru.
          Charlie44
          Dzień dobry, cześć i czołem

          Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
          Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
          2018-07-02, 16:03
        • Bartbro
          Konsultacje w spawach technologii.
          Bartbro
          Dzień dobry,
          szukam osoby kompetentnej w sprawach technologicznych, z którą mógłbym przeprowadzić konsultacje dotyczącą projektu małego browaru.
          Możecie kogoś polecić?
          Pozdrawiam
          2023-11-30, 13:10
        • krakra8888
          Przepis IPA na pierwszy zacier
          krakra8888
          Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
          2018-04-20, 12:33
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...